Cyber Security Tips on How to Avoid Online Scams

Φοβάστε μην πέσετε στα σχέδια των διαδικτυακών απατεώνων; Μην φοβάστε άλλο γιατί αυτό το άρθρο πρόκειται να σας δείξει τα βασικά για την αποφυγή διαδικτυακών απατών.
Cyber Security Tips on How to Avoid Online Scams

Καθώς οι άνθρωποι αισθάνονται άνετα στο διαδίκτυο, οι απατεώνες γίνονται επίσης πιο άνετοι να λαμβάνουν προσωπικές πληροφορίες ή χρήματα. Όταν είστε συνδεδεμένοι, μπορεί με κάποιο τρόπο να σας δώσει την αίσθηση της ανωνυμίας. Εξάλλου, κρύβεσαι πίσω από μια οθόνη ή ένα ψευδώνυμο, κάνοντας ό,τι θέλεις.

Το Διαδίκτυο έχει δώσει στους ανθρώπους μια αίσθηση ανωτερότητας. Έχει δώσει στους ανθρώπους την εντύπωση ότι οι ενέργειές τους δεν έχουν συνέπειες στον Ιστό, αφού κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι. Ωστόσο, αν κοιτάξετε τα δελτία ειδήσεων, θα δείτε πώς ο εικονικός κόσμος καταστρέφει ζωές. Θα δείτε πόσοι άνθρωποι υφίστανται απάτη στον ιστό.

Αυτό δεν είναι για να σας τρομάξει από τη χρήση του Διαδικτύου. Ανεξάρτητα από το πόσο οι άνθρωποι επικρίνουν το διαδίκτυο, θα παραμείνει ένα χρήσιμο εργαλείο. Αντίθετα, αυτό το άρθρο στοχεύει να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους για το πώς να χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο με σύνεση. Μπορείτε να βρείτε μερικές συμβουλές για το πώς να προστατεύσετε τον εαυτό σας από απατεώνες. Ακολουθούν μερικοί απλοί τρόποι για να αποφύγετε τις απάτες στο διαδίκτυο:

1. Όλοι μπορούν ακόμα να είναι στόχος

Δεν έχει σημασία αν είσαι ο γιος του προέδρου ή αν είσαι ο διάδοχος ενός θρόνου μιας μακρινής χώρας. Εφόσον χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, τότε είσαι στόχος. Όταν πάτε για ύπνο απόψε, φροντίστε να πείτε στον εαυτό σας: είστε στόχος απάτης. Βλέπετε, ο λόγος για τον οποίο οι απάτες συμβαίνουν ξανά και ξανά είναι ότι οι άνθρωποι υποθέτουν ότι δεν θα εξαπατηθούν.

Οι απάτες συμβαίνουν όταν δεν το περιμένεις. Έτσι, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ξέρετε ότι μπορείτε να γίνετε στόχος. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οποιαδήποτε στιγμή χρησιμοποιείτε το Διαδίκτυο, μπορεί να γίνετε θύμα απάτης. Με αυτόν τον τρόπο, η αποφυγή απάτης θα είναι πολύ πιο εύκολη.

2. Διαγραφή ύποπτων κειμένων, μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αναδυόμενων παραθύρων

Μπορεί να έχετε λάβει ένα μήνυμα κειμένου από το πρόσωπο που φαίνεται να είναι η τράπεζά σας. Σας λένε ότι κάτι έχει πάει φρικτά και ότι πρέπει να τους δώσετε τα στοιχεία του λογαριασμού σας για να το διορθώσουν.

Πρώτα από όλα, καμία τράπεζα δεν θα χρειαζόταν τα μέλη της να παράσχουν στοιχεία λογαριασμού επειδή τα έχουν ήδη. Δεύτερον, είναι απίθανο η τράπεζά σας να επικοινωνεί μαζί σας σημαντικά θέματα όπως αυτό μέσω μηνυμάτων κειμένου. Συνήθως επικοινωνούσαν μαζί σας μέσω email και, αν όχι, θα σας καλέσουν απευθείας, αλλά δεν θα αφήσουν ποτέ μήνυμα κειμένου για να τους καλέσετε.

Ακολουθεί ένα άλλο παράδειγμα: λάβατε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από έναν νόμιμο φιλανθρωπικό ιστότοπο που ζητά δωρεά από εσάς. Η διαφήμιση φαινόταν πειστική, οπότε μετακινηθήκατε μέχρι το τέλος του ενημερωτικού δελτίου. Στο τέλος του email, υπήρχε ένα κουμπί που ζητούσε μετρητά. Πάτησες το κουμπί γιατί ήθελες πολύ να βοηθήσεις. Μόλις το κάνατε, ο ιστότοπος συνέστησε τη χρήση ασύρματης μεταφοράς, ακολουθούμενη από αιτήματα σχετικά με τα στοιχεία της κάρτας σας.

Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ότι ο ιστότοπος προσπαθεί να κλέψει τις πιστωτικές σας πληροφορίες χωρίς άλλη πρόθεση παρά μόνο να κλέψει τα χρήματά σας και τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να πάει στη φιλανθρωπική οργάνωση.

3. Ασφαλίστε τα στοιχεία σας

Είναι ασφαλή τα στοιχεία σας; Λοιπόν, είναι εύκολο να το πεις. Η αλήθεια είναι ότι τη στιγμή που συνδέετε το φορητό υπολογιστή, το κινητό σας τηλέφωνο ή οποιαδήποτε συσκευή στο διαδίκτυο, δεν έχετε ιδέα πότε κάποιος παραβιάζει τις πληροφορίες σας.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που συνδέεστε σε μερικά δωρεάν σημεία Wi-Fi, ίσως στο Starbucks, στο εμπορικό κέντρο, στο σχολείο ή στο γραφείο. Τις περισσότερες φορές, τίποτα δεν θα μπορούσε να πάει στραβά, αλλά συμβαίνουν αταξίες που δεν ήξερες καν ότι συνέβαιναν.

Σήμερα, είναι εύκολο να δημιουργήσετε ένα Wi-Fi Hotspot και η ονομασία του "Starbucks Wi-Fi" είναι ακόμα πιο απλή. Αυτός είναι μόνο ένας από τους τρόπους των απατεώνων για να σας ξεγελάσουν εύκολα. Ίσως νομίζατε ότι περιηγείστε στο Διαδίκτυο μόνο μέσω ενός δωρεάν σημείου Wi-Fi. Ωστόσο, αν τύχει να συναντήσετε κάτι που είναι παράνομο, αυτό που κάνει ο απατεώνας είναι ότι σας κλέβει πληροφορίες.

Λάβετε υπόψη ότι εφόσον είστε συνδεδεμένοι σε αυτήν τη σύνδεση phishing στο διαδίκτυο, μπορούν να λάβουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται από εσάς. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, μαζί με τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας και άλλα προσωπικά στοιχεία.Θυμηθείτε, ακόμη και μετά την αποσύνδεση, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας στοιχεία από το διαδίκτυο για να αποτρέψετε περαιτέρω κακή χρήση.

4. Μάθετε με ποιον έχετε να κάνετε

Αν σας αρέσει να χρησιμοποιείτε ιστότοπους γνωριμιών ή να συναντάτε νέα άτομα μέσω ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, τότε πρέπει να αποφύγετε αυτό που οι περισσότεροι αποκαλούν «αγάπη προς πώληση.«

Δείτε πώς συμβαίνει: Γνωρίζετε κάποιον στο διαδίκτυο και κάνετε μεγάλες συζητήσεις. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αρχίσετε να ανταλλάσσετε φωτογραφίες και μηνύματα βίντεο. Ακριβώς όταν αρχίζετε να ερωτεύεστε το άτομο, ανακαλύπτετε ότι ο σύντροφός σας περνά ένα κρίσιμο γεγονός στη ζωή του. Μπορεί να αφορά τους γονείς του ή τις πολιτισμικές σας διαφορές. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, αλλά η κατάσταση είναι πάντα η ίδια: ο σύντροφός σας χρειάζεται χρήματα από εσάς ίσως για να πάει σε γιατρό ή για να αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο επειδή θέλει να είναι μαζί σας.

Ο νέος σύντροφός σας δεν είναι παρά ένας απατεώνας. Μόλις δώσετε στον σύντροφό σας ό,τι ζητά, τότε δεν θα ξανακούσετε νέα του.

5. Να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε αγορές μέσω Διαδικτύου

Ακριβώς επειδή αγοράσατε ένα αντικείμενο από έναν αξιόπιστο ιστότοπο, δεν σημαίνει ότι είστε 101% απαλλαγμένοι από απατεώνες. Σημειώστε ότι οι περισσότεροι ιστότοποι διαδικτυακών αγορών είναι μόνο πλατφόρμες και ότι έχουν διαφορετικούς πωλητές. Αυτοί οι πωλητές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απατεώνες.

Οι απατεώνες αρπάζουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από τις πολιτικές του ηλεκτρονικού καταστήματος, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν. Θα μπορούσαν να πουλήσουν κάτι στο διαδίκτυο και στη συνέχεια να ορίσουν την ημερομηνία παράδοσης σε 3 ή 4 εβδομάδες αργότερα. Δεδομένου ότι οι πλατφόρμες ηλεκτρονικών καταστημάτων συνήθως πληρώνουν τους πωλητές κάθε δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τα χρήματά σας ακόμα κι αν δεν παραδώσουν την παραγγελία σας.

Γνωρίστε πότε να ενεργήσετε

Μην περιορίζεστε σε αυτό που απαρίθμησε αυτό το άρθρο. Υπάρχουν περισσότερες διαδικτυακές απάτες από ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς. Η ουσία είναι ότι προστατεύετε τις προσωπικές σας πληροφορίες, επειδή αυτό είναι που σας εξαπατούν οι προσωρινοί απατεώνες.