How to Sell to a Friend's Company

Σε αυτό το άρθρο, θα μάθετε πώς να μετατρέπετε εύκολα έναν φίλο σε πελάτη σας και ακόμη και να τον κάνετε πρεσβευτή σας στην αγορά.
Sell to a Friend's Company

Χωρίς αμφιβολία, είναι εξαιρετικά απογοητευτικό όταν ένας πελάτης δέχεται την κλήση σας, κάθεται σε μια επίδειξη, ζητά μια πρόταση και μετά αποφασίζει να μην επικοινωνήσει ποτέ ξανά μαζί σας. Είναι ακόμη χειρότερο όταν ο πελάτης είναι κάποιος που γνωρίζετε — ένας φίλος. Σε αυτό το άρθρο, θα σας διδάξουμε πώς μπορείτε να μετατρέψετε έναν από τους φίλους σας σε πελάτη και να αποφύγετε κολλώδεις καταστάσεις που συνοδεύουν αυτού του είδους τις επιχειρηματικές σχέσεις.

How to Sell to a Friend’s Company

 

Ως πωλητής, στόχος σας είναι να λύσετε προβλήματα και να πουλήσετε το προϊόν σας, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο πελάτης που σας ενδιαφέρει. Η πώληση σε μια εταιρεία φίλων σας θα μπορούσε να είναι ένας εύκολος τρόπος για να δώσετε ένα ξεκίνημα στη δική σας επιχείρηση, ωστόσο, αυτό φέρνει μοναδικές προκλήσεις.

Φανταστείτε αυτό το σενάριο: ο φίλος σας χρειάζεται ένα προϊόν ή μια υπηρεσία και μπορείτε να του το παρέχετε. Συγκεντρώνετε όλους τους πόρους για να απαντήσετε γρήγορα με μια συναρπαστική πρόταση, ωστόσο, ο φίλος σας δεν το αναφέρει ποτέ ξανά και συνεχίζει τη ζωή του. Οι βδομάδες περνούν χωρίς ανταπόκριση, ακόμα κι αν οι δυο σας δω ο ένας τον άλλον, η επιχειρηματική πρόταση δεν επαναλαμβάνεται ποτέ. Απογοητευτικό, σωστά;

Αποδεικνύεται ότι μια αποτυχημένη επιχειρηματική πρόταση προς τον φίλο σας συνήθως δεν είναι δικό του λάθος — είναι δική σας. Δεν κάνατε κάτι σωστά και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να το διορθώσετε για την επόμενη φορά.

Λοιπόν, τι ακριβώς μπορεί να πάει στραβά;

Σύμφωνα με τον Andy Miller του Big Swift Kick, πολλά πράγματα μπορεί να πάνε στραβά όταν πουλάτε σε έναν φίλο. Μπορεί να μην το παρατηρήσετε αμέσως, αλλά τις περισσότερες φορές, οι φίλοι που πωλούν σε φίλους τείνουν να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση, ατημέλητο, πολύ χαλαρό. Αυτό σας κάνει να παραλείπετε κρίσιμες πληροφορίες και ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε σε έναν πελάτη, ανεξάρτητα από το τι.

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύετε, αυτό είναι πολύ αντιπαθητικό. Ακριβώς επειδή είστε φίλοι δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε συντομεύσεις ή να παρέχετε επιπλέον πόρους που δεν θα λάμβανε ένας διαφορετικός πελάτης.

Βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε κατά την πώληση σε φίλο

Ακολουθούν τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε όταν πουλάτε σε έναν φίλο:

Εμείνετε στη διαδικασία πωλήσεών σας

Μην αντιμετωπίζετε τους φίλους σας διαφορετικά από έναν κανονικό πελάτη με τον οποίο συνεργάζεστε. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό θα βλάψει μόνο την επιχειρηματική σχέση μεταξύ των δύο σας και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να καταστρέψει ακόμη και τη φιλία σας.

Μην προσφέρετε πρόσθετα μπόνους σε φίλους χωρίς επίσης αντάλλαγμα — δεν οφείλετε τίποτα σε έναν φίλο σας επειδή έγινε ο επιχειρηματικός σας συνεργάτης. Θα πρέπει να είναι η επιλογή τους, αποκλειστικά με βάση τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα που παρέχετε, όχι φανταχτερές εκπτώσεις φίλων και αποκλειστική προσοχή.

Διασκεδάστε με τις πωλήσεις σας

Σίγουρα, δεν πρέπει να αντιμετωπίζετε τους φίλους σας διαφορετικά από τους κανονικούς πελάτες όσον αφορά την επιχειρηματική πλευρά του νομίσματος, αλλά μπορείτε ακόμα να παραμείνετε χαλαροί στη συζήτηση. Αν παρατηρήσετε ότι ένας φίλος σας βουρτσίζει την επιχειρηματική σας πρόταση στο πλάι, προσπαθήστε να τον προσεγγίσετε με διασκεδαστικό τρόπο.

Αυτό τους υπενθυμίζει ότι τελικά είστε φίλοι και σας οφείλουν τουλάχιστον μια εξήγηση για να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη στρατηγική σας. Μια πιο ελαφριά προσέγγιση είναι πιο πιθανό να κάνει έναν φίλο να σας απαντήσει με ειλικρίνεια.

Μην τα αφήσετε να ξεφύγουν

Μείνετε επαγγελματίες κατά τη διάρκεια συναντήσεων και συζητήσεων με φίλους. Μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα προσπαθήσουν να σας απογοητεύσουν εάν ορίσετε ημερομηνίες για το πότε θα επιστρέψετε στο θέμα. Κανένας επιτυχημένος πωλητής δεν έχει κάνει πώληση από έναν πελάτη που είπε ότι «θα επικοινωνήσει μαζί του σε μια ή δύο εβδομάδες.”

Επιλέγετε πάντα μια καθορισμένη ημερομηνία για μια επόμενη συζήτηση. Αυτό διασφαλίζει πλήρως ότι ο φίλος σας γνωρίζει ότι χρειάζεται να σας δώσει μια απάντηση και τις περισσότερες φορές σκέφτεται περισσότερο την πρότασή σας.

Διατηρήστε τις προσδοκίες σας υπό έλεγχο

Είναι σύνηθες οι φίλοι να περιμένουν ότι οι επιχειρηματικές τους προτάσεις θα ακολουθήσουν σημαντικά καλύτερα μονοπάτια από το κανονικό. Μην το κάνετε αυτό! Μπείτε με καλές ελπίδες, αλλά μην περιμένετε ποτέ από τους φίλους σας να αντιδράσουν καλύτερα από έναν κανονικό πελάτη.

Εάν κάνετε την υπόθεσή σας και ο φίλος σας χρειάζεται τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας, εμπιστευτείτε μας, θα σας καλέσουν ξανά. Αρκεί να τους λογοδοτήσετε, να συμφωνήσετε σε μια ημερομηνία και να τους συμπεριφέρεστε σαν πελάτη.

Μάθετε περισσότερα για αυτό το θέμα διαβάζοντας το άρθρο μας Πώς να πουλάτε σε προσωπικούς φίλους χωρίς προσπάθεια!

Τελικές σκέψεις

Εάν χρειάζεστε περαιτέρω βοήθεια, μην φοβάστε να απευθυνθείτε στην ομάδα εξυπηρέτησης πελατών μας, διαθέσιμη 24/7 για να σας βοηθήσει. Επιστρέψτε σε εμάς για περισσότερα ενημερωτικά άρθρα που σχετίζονται με την παραγωγικότητα και τη σύγχρονη τεχνολογία!

Θα θέλατε να λαμβάνετε προσφορές, προσφορές και εκπτώσεις για να λαμβάνετε τα προϊόντα μας στην καλύτερη τιμή; Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο εισάγοντας τη διεύθυνση email σας παρακάτω! Λάβετε τα τελευταία νέα τεχνολογίας στα εισερχόμενά σας και διαβάστε πρώτοι τις συμβουλές μας για να γίνετε πιο παραγωγικοί.

Επισκεφτείτε το Κέντρο βοήθειας για περισσότερη βοήθεια!