Opgelost: Windows Defender kan niet worden ingeschakeld

Heeft u problemen met Windows Defender die niet start op Windows 10? Klik hier voor meer informatie over hoe u dit kunt oplossen als Windows Defender niet kan worden ingeschakeld.

Windows Defender kan niet worden ingeschakeld? Dit is een veel voorkomend probleem.

Antivirustoepassingen zijn essentieel om veilig te blijven tijdens het surfen op internet. Of u nu verbonden bent met een openbaar WiFi-netwerk of uw privénetwerk, u bent kwetsbaar voor allerlei aanvallen. Sommige malware kan zich zelfs offline verspreiden, alleen op basis van het delen van bestanden. Het is een grote rode vlag als de ingebouwde antivirus van Windows 10 niet wordt geopend of helemaal niet wordt ingeschakeld.

Windows Defender wordt vooraf geïnstalleerd op alle Windows 10-systemen. Het is inbegrepen om u te beschermen tegen cyberbedreigingen zoals malware, hackers en meer.

Als u Windows Defender niet kunt openen of Windows Defender helemaal niet wil starten, helpt dit artikel u het probleem op te lossen.

windows defender

Inhoudsopgave

Waarom wordt Windows Defender niet geopend?

Er zijn veel mogelijke oorzaken waarom Windows Defender niet start. Net als bij de meeste andere standaardapps op Windows 10 kan Defender bijvoorbeeld na verloop van tijd beschadigd raken. Dit gebeurt vanwege Windows 10-updates of bestaande malware-infecties.

windows defender not opening error

De samenvattingsmelding van Windows Defender is een van de gemakkelijkste manieren om te vertellen dat uw pc beveiligd is

Een andere veelvoorkomende oorzaak voor het niet starten van Windows Defender kan een antivirusprogramma van derden zijn. Als u onlangs nieuwe antivirussoftware hebt geïnstalleerd, zoals Kaspersky of McAfee, kan dit de ingebouwde antivirussoftware verstoren. In dit geval moet u meestal een beslissing nemen over welke beveiligingssoftware u gaat gebruiken.

Samengevat volgen hier de meest voorkomende oorzaken waardoor Windows Defender niet wordt geopend of niet kan worden gestart:

• Er is andere beveiligingssoftware geïnstalleerd die de werking van Defender verstoort.
  • De tijd en datum van uw computer zijn niet gesynchroniseerd of onjuist.
  • Je gebruikt een oudere versie van Windows 10.
  • Er is een systeemconfiguratiefout aanwezig op uw apparaat.
  • Windows Defender is uitgeschakeld of uitgeschakeld in Groepsbeleid.
  • Een registerbewerking verhindert dat Windows Defender wordt geopend.
  • De Windows Defender-service is uitgeschakeld.
  • Er is een malware-infectie op uw computer.

Laten we eens kijken wat u kunt doen om deze problemen op te lossen en Windows Defender te herstellen. De onderstaande instructies zijn geschreven met de nieuwste versie van Windows 10.

Hoe u kunt repareren dat Windows Defender niet opent in Windows 10

Als u denkt dat uw ingebouwde antivirusprogramma niet naar behoren functioneert, raadpleeg dan de onderstaande handleidingen. We hebben 9 werkmethoden samengesteld om eventuele Defender-gerelateerde problemen op uw apparaat op te lossen. Gebruik de onderstaande oplossingen om de volgende fouten op te lossen:

• Windows Defender wordt niet geopend
  • Windows Defender kan niet starten
  • Windows Defender werkt niet
  • Windows Defender kan niet starten

Methode 1. Schakel Realtime-beveiliging in

Het is mogelijk dat de realtime bescherming van Windows Defender is uitgeschakeld op uw apparaat. Hierdoor kan het lijken alsof de software niet wordt geopend. Het schakelt ook een groot deel van de functies van Defender uit, wat niet wordt aanbevolen. Hier zijn de stappen om realtime bescherming in Windows 10 in te schakelen.

1. Klik op het Windows-pictogram linksonder in uw scherm om het Startmenu te openen. Kies Instellingen of gebruik de snelkoppeling Windows + I .
    windows 10 start menu
  2. Klik op de tegel Update en beveiliging. Hier vindt u de meeste van uw beveiligingsinstellingen. Ga hier naar het tabblad Windows-beveiliging en klik vervolgens op Virus- en bedreigingsbeveiliging.
    windows defender virus and protection
  3. Klik eerst op de link Instellingen beheren onder de kop Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging. U wordt doorgestuurd naar een nieuwe pagina. Klik hier op de schakelaar Realtime bescherming om Windows Defender in te schakelen.
    windows defender real time protection

Methode 2. Schakel uw antivirusprogramma van derden tijdelijk uit

Het is bekend dat antivirusprogramma's problemen op computers veroorzaken door te voorkomen dat apps en services correct werken. U kunt testen of het antivirusprogramma dat u momenteel gebruikt de fout veroorzaakt door het tijdelijk uit te schakelen.

Opmerking: deze methode wordt niet aanbevolen, omdat het onveilig is om uw computer zonder bescherming te gebruiken. Ga alleen verder als u zich bewust bent van de mogelijke risico's en een back-up van uw systeem heeft om eventuele schade ongedaan te maken.

1. Klik met de rechtermuisknop op een lege ruimte in uw taakbalk en kies Taakbeheer.

Windows 10 task manager
  2. Als Taakbeheer in de compacte modus wordt gestart, zorg er dan voor dat u de details uitbreidt door op de knop “Modusdetails” te klikken.
  3. Ga naar het tabblad Opstarten via het koptekstmenu bovenaan het venster. Zoek uw antivirusprogramma uit de lijst en selecteer het door er één keer op te klikken.
    windows 10 task manager
  4. Klik op de knop Uitschakelen die nu rechtsonder in het venster zichtbaar is. Hierdoor wordt voorkomen dat de applicatie wordt gestart wanneer u uw apparaat start.
  5. Start uw computer opnieuw op.

Methode 3. Herstel beschadigde systeembestanden

Beschadigde systeembestanden kunnen enorme problemen met uw besturingssysteem veroorzaken. Een van de belangrijkste oorzaken van het niet openen van Windows Defender is bestandsbeschadiging. U kunt defecte systeembestanden identificeren en repareren via de SFC-scan.

De Systeembestandscontrole (SFC) is een ingebouwd hulpprogramma dat helpt bij het oplossen van problemen in Windows 10. Het kan automatisch beschadigde systeembestanden detecteren en deze weer werkend maken. U kunt de SFC-scan gebruiken om mogelijk verschillende fouten op te lossen.

1. Open de zoekbalk in uw taakbalk door op het vergrootglaspictogram te klikken. U kunt dit ook oproepen met de sneltoets Windows + S.
  2. Typ Opdrachtprompt in het zoekvak. Wanneer u het in de resultaten ziet, klikt u er met de rechtermuisknop op en kiest u Als administrator uitvoeren.
    command prompt
  3. Als u hierom wordt gevraagd door Gebruikersaccountbeheer (UAC), klikt u op Ja om toe te staan ​​dat de app wordt gestart met beheerdersrechten.
  4. Typ de volgende opdracht en druk op Enter om deze uit te voeren: sfc /scannow
    sfc/ scannow
  5. Wacht tot de systeembestandscontrole klaar is met het scannen van uw computer. Als er een discrepantie wordt gedetecteerd, zal het hulpprogramma de benodigde systeembestanden herstellen en proberen alle daarmee verband houdende fouten te herstellen.

Het kan enige tijd duren voordat de SFC-scan uw systeem heeft doorlopen en ontbrekende of beschadigde systeembestanden heeft geïdentificeerd. Zelfs als de scan niets vindt, hebben sommige gebruikers gemeld dat de functionaliteit van hun pc is verbeterd nadat ze deze hebben uitgevoerd.

Methode 4. Gebruik de DISM-opdracht om systeemimages te herstellen

Met de DISM-tool kunt u corruptieproblemen op uw systeem identificeren en oplossen door eenvoudigweg opdrachten uit te voeren in de opdrachtprompttoepassing. Het controleert het hele systeem op corruptie en probeert automatisch beschadigde of ontbrekende bestanden te herstellen.

1. Start de verhoogde opdrachtprompt. Vink "Methode 3 aan. Herstel beschadigde systeembestanden" hierboven voor de instructies.
  2. Eenmaal in de opdrachtprompt moet u de DISM-scan starten, die wordt uitgevoerd en systeembreed naar problemen zoekt. Typ de volgende opdracht en druk op Enter om deze uit te voeren: DISM.exe /Online /Opruim-image /Scanhealth
    scan health
  3. Vervolgens moet u een opdracht uitvoeren om eventuele problemen op uw systeem op te lossen. Typ gewoon de volgende regel en druk nogmaals op Enter: DISM.exe /Online /Opschoning-image /Restorehealth
    restore health
  4. Wacht tot het proces is voltooid. Sluit na voltooiing het opdrachtpromptvenster en start uw apparaat opnieuw op. U kunt proberen Windows Defender in te schakelen.

Methode 5. Start de Security Center-service opnieuw

Om Windows Defender te kunnen gebruiken, moet u een aantal services inschakelen. Het is mogelijk dat noodzakelijke services zijn gestopt, waardoor Defender niet kan worden gestart. Met behulp van de onderstaande stappen kunt u deze services starten en ervoor zorgen dat ze in de toekomst goed blijven werken.

1. Druk op de toetsen Windows + R op uw toetsenbord. Dit zal het hulpprogramma Run openen.
  2. Typ “diensten.msc” zonder de aanhalingstekens en druk op de toets Enter op uw toetsenbord.

services.msc
  3. Hiermee wordt de Services-applicatie gestart.

4. Zoek de service Beveiligingscentrum en klik er met de rechtermuisknop op. Kies in het contextmenu Vernieuwen. Dit zorgt ervoor dat de service correct wordt ingeschakeld.
  5. Probeer na het starten van de vereiste service te controleren of Windows Defender wordt gestart.

Geen geluk? Verlies de hoop nog niet. Hieronder hebben we nog een aantal dingen die je kunt proberen.

Methode 6. Schakel Windows Defender in Groepsbeleid

in

Het is mogelijk dat Windows Defender volledig wordt uitgeschakeld via Groepsbeleid. Dit kan per ongeluk zijn gebeurd, of door een andere gebruiker op de computer. In zeldzame gevallen kan malware dit ook bereiken. Gelukkig is het weer inschakelen van Windows Defender een gemakkelijke taak als u deze stappen volgt.

1. Zoek naar Groepsbeleid in uw zoekvak en klik op Groepsbeleid bewerken in de zoekresultaten.
    windows groups policy
  2. Navigeer naar de volgende locatie in het venster Groepsbeleid: ComputerconfiguratieBeheersjablonen Windows-componentenMicrosoft Defender Antivirus.
    windowa registry
  3. Dubbelklik op de vermelding Microsoft Defender Antivirus uitschakelen in het rechterdeelvenster. Er zou een nieuw venster moeten openen.
    windows registry
  4. Stel de configuratie in op Niet geconfigureerd en klik vervolgens op de knop Toepassen. U kunt uw computer opnieuw opstarten en kijken of Windows Defender daarna wordt hersteld.
    windows registry

Methode 7. Schakel Windows Defender in met de Register-editor

Windows 10 Home-gebruikers hebben mogelijk geen toegang tot het hierboven genoemde groepsbeleid. Probeer in dit geval de Register-editor te gebruiken om Windows Defender in te schakelen. Deze methode werkt mogelijk ook als u de Groepsbeleid-oplossing al hebt geprobeerd, maar de software nog niet hebt hersteld.

1. Druk op de toetsen Windows + R op uw toetsenbord. Dit zal het hulpprogramma Run openen.
  2. Typ “regedit” zonder de aanhalingstekens en druk op de toets Enter op uw toetsenbord. Hiermee wordt de Register-editor-applicatie gestart.
  3. Gebruik het navigatievenster om de volgende registersleutel te bereiken, of gebruik de adresbalk en kopieer en plak de locatie van het bestand: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender. Zoek een registervermelding met de naam DisableAntiSpyware en dubbelklik erop.
    windows registry editor
  4. Als u deze sleutel niet ziet, klikt u met de rechtermuisknop op een lege ruimte en kiest u NieuwDWORD (32-bit)-waarde. Geef de sleutel de naam DisableAntiSpyware en dubbelklik erop om de eigenschappen ervan te openen.
    windows registry e ditor
  5. Stel de waardegegevens in op 0 om Windows Defender in Windows 10 in te schakelen.
    windows registry editor
  6. Sluit de Register-editor af en start uw computer opnieuw op. Hierdoor worden de wijzigingen doorgevoerd en kunt u mogelijk Windows Defender uitvoeren.

Methode 8. Corrigeer de tijd en datum op uw apparaat

Sommige gebruikers hebben opgemerkt dat het gebruik van de onjuiste tijd en datum op Windows 10 gekke fouten kan veroorzaken. Probeer dit op te lossen wanneer Windows Defender niet kan worden ingeschakeld.

1. Klik op het Windows-pictogram linksonder in uw scherm om het Startmenu te openen. Kies Instellingen of gebruik de snelkoppeling Windows + I.
  2. Er zou een nieuw venster moeten openen. Selecteer hier het tabblad Tijd en taal.
    windows time and language
  3. Tijd tussen de opties Tijd automatisch instellen en Tijdzone automatisch selecteren Aan. Windows 10 synchroniseert uw datum en tijd met de huidige tijd in uw tijdzone.
    set time automatically
  4. Ga vervolgens naar het tabblad Regio. Selecteer onder Land of regio het land of de staat waarin u zich momenteel bevindt. Houd er rekening mee dat u verbonden moet zijn met internet om de wijzigingen door te voeren.
    set windows region
  5. Start uw computer opnieuw op en kijk of Windows Defender kan worden geopend.

Methode 9. Update Windows 10 naar de nieuwste versie

Als geen van de bovenstaande methoden lijkt te werken, probeer dan uw apparaat bij te werken naar de nieuwste versie van Windows 10. Hiermee kunnen bugs worden opgelost, nieuwe functies worden toegevoegd, beveiligingslekken worden gedicht en nog veel meer. Zo kunt u Windows 10 updaten:

1. Klik op het Windows-pictogram linksonder in uw scherm om het Startmenu te openen. Kies Instellingen of gebruik de snelkoppeling Windows + I .
    windwos 10 start
  2. Klik op de tegel Update en beveiliging. Hier kunt u de meeste van uw Windows Update-instellingen vinden en kiezen wanneer u updates wilt ontvangen.
    update and security
  3. Zorg ervoor dat u op het standaardtabblad Windows Update blijft. Klik op de optie Controleren op updates en wacht tot Windows 10 beschikbare updates vindt.
    windows update
  4. Als u ziet dat er al updates worden weergegeven, klikt u op de link Alle optionele updates bekijken om ze te bekijken en te installeren.
  5. Als er een update wordt gevonden, klikt u op de optie Installeren en wacht u tot Windows 10 de benodigde updates heeft gedownload en toegepast.

Laatste gedachten

We hopen dat de bovenstaande stappen u hebben geholpen het probleem op te lossen door Windows Defender.

U kunt nu profiteren van de voordelen van een krachtige antivirustoepassing op uw computer. Browse met vertrouwen, wetende dat u zowel online als offline beschermd bent.

Nu willen we het graag aan u overbrengen.

Ons Helpcentrum biedt honderden handleidingen om u te helpen als u meer hulp nodig heeft. Neem contact met ons op voor meer informatieve artikelen, of neem contact op met onze experts voor onmiddellijke hulp.

En nog iets.

Wilt u promoties, aanbiedingen en kortingen ontvangen om onze producten voor de beste prijs te krijgen? Schrijf u in op onze nieuwsbrief door hieronder uw e-mailadres in te vullen!

Misschien vind je dit ook leuk

» 3 beveiligingsapps waarvan u niet wist dat u ze nodig had
» Hoe u de fout “Kernel Security Check Failure” in Windows 10 kunt oplossen
» Hoe u FastSupport kunt verwijderen Virussen en malware