How to Disable Hardware Acceleration on Windows 10

Μάθετε πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού στον υπολογιστή σας Windows 10 και να βελτιώσετε γρήγορα την απόδοση, την αξιοπιστία και τη σταθερότητα της συσκευής σας.
How to Disable Hardware Acceleration on Windows 10

Η χρήση υλικού επιτάχυνσης μπορεί να είναι αρκετά χρήσιμη για οποιονδήποτε χρήστη υπολογιστή. Ο όρος αναφέρεται στην αύξηση της απόδοσης του υπολογιστή σας.Όταν έχετε ενεργοποιημένη την επιτάχυνση υλικού, ορισμένες εργασίες γίνονται αισθητά πιο γρήγορες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα προγράμματα και τα βιντεοπαιχνίδια να έχουν καλύτερη απόδοση.

Διαβάζοντας το άρθρο μας, μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με την επιτάχυνση υλικού στο Windows 10. Δείτε τα οφέλη και, στη συνέχεια, μάθετε πώς να το ενεργοποιήσετε ή να το απενεργοποιήσετε.

Τι είναι η επιτάχυνση υλικού;

Η επιτάχυνση υλικού είναι η διαδικασία με την οποία η εφαρμογή εκφορτώνει υπολογιστικές εργασίες σε εξειδικευμένα στοιχεία. Επιτρέπει μεγαλύτερη απόδοση στο σύστημα από ό,τι όταν χρησιμοποιείτε μια CPU γενικής χρήσης. Επιπλέον, Η επιτάχυνση υλικού είναι ένα εργαλείο που μπορεί να εκμεταλλευτεί οποιοσδήποτε. Χρησιμοποιώντας το, μπορείτε να επιτρέψετε στο υλικό του υπολογιστή σας να χειρίζεται εργασίες πιο γρήγορα από τους αλγόριθμους λογισμικού.

Το υλικό σας γενικά αποδίδει πιο γρήγορα, που σημαίνει ότι θα έχετε πολύ πιο γρήγορη απόδοση.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας την GPU (κάρτα γραφικών) για επιτάχυνση, μπορείτε να διευκολύνετε την CPU σας (επεξεργαστής) για τη φόρτωση βίντεο και βιντεοπαιχνιδιών. Ομοίως, η χρήση της κάρτας ήχου έχει ως αποτέλεσμα αναπαραγωγή και εγγραφή ήχου πολύ υψηλότερης ποιότητας.

Τα προγράμματα περιήγησης ιστού όπως το Google Chrome επωφελούνται επίσης από την επιτάχυνση υλικού. Ο χρόνος φόρτωσης των ιστοσελίδων εξαρτάται από τη σύνδεσή σας στο Διαδίκτυο. Ωστόσο, η γενική απόδοση του προγράμματος περιήγησης μπορεί να βελτιωθεί.

Μπορείτε να επισκεφτείτε αυτήν την επίδειξη σελίδας της Mozilla για να ελέγξετε πώς λειτουργεί η επιτάχυνση υλικού στο πρόγραμμα περιήγησής σας. Χωρίς επιτάχυνση υλικού, οι περισσότερες από αυτές τις σελίδες θα τραυλίζουν και θα παγώνουν. Μόλις ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού, μπορείτε να απολαύσετε ψηφιακά πυροτεχνήματα, να παίξετε με μια σταγόνα, ή να προσπαθήσετε να λύσετε ένα 3D Κύβος του Ρούμπικ.

Το να αφήνετε την CPU σας να επεξεργάζεται και να εκτελεί όλες τις εργασίες από μόνη της, επιβραδύνει πολύ τον υπολογιστή σας. Η χρήση της επιτάχυνσης υλικού χωρίς αμφιβολία θα επιταχύνει τον υπολογιστή σας και θα κάνει τη ζωή σας ευκολότερη.

Πώς να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού στον υπολογιστή σας

Εάν σας ενδιαφέρει η επιτάχυνση υλικού, μπορείτε να μάθετε πώς να την ενεργοποιείτε στα Windows 10 και στα προγράμματα περιήγησης ιστού. Οι πιθανότητες είναι ότι μπορεί να το έχετε ήδη ενεργοποιημένο, αλλά δεν βλάπτει να κάνετε διπλό έλεγχο.

Άλλες εφαρμογές επιτρέπουν επίσης τη χρήση επιτάχυνσης υλικού, ωστόσο, υπάρχουν πάρα πολλές για να συμπεριληφθούν σε ένα άρθρο. Μια γρήγορη αναζήτηση στο Google θα σας επιτρέψει να αναζητήσετε εάν μια εφαρμογή διαθέτει ή όχι μια ειδική δυνατότητα επιτάχυνσης υλικού.

Πώς να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού στα Windows 10

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι δεν έχουν όλοι οι υπολογιστές την επιλογή να προσαρμόσουν την επιτάχυνση υλικού που χρησιμοποιείται. Οι νεότεροι υπολογιστές, ειδικά αυτοί που χρησιμοποιούν κάρτες γραφικών NVidia, AMD ή ATI δεν θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην επιλογή από τα Windows 10.

Μέθοδος 1: 

  1. Αναζητήστε Πίνακας Ελέγχου στη γραμμή αναζήτησής σας και, στη συνέχεια, ανοίξτε την εφαρμογή. Αυτό θα σας μεταφέρει στον κλασικό Πίνακα Ελέγχου από προηγούμενες εκδόσεις των Windows.
  2. Αλλάξτε τη λειτουργία προβολής σε Μεγάλα εικονίδια.
  3. Κάντε κλικ στο Εμφάνιση.
  4. Κάντε κλικ στην επιλογή Αλλαγή ρυθμίσεων οθόνης. Μπορείτε να το βρείτε στην αριστερή πλευρά του παραθύρου.
  5. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στο Σύνθετες ρυθμίσεις οθόνης. Θα εμφανιστεί ένα νέο πλαίσιο διαλόγου.
  6. Επιλέξτε την καρτέλα Αντιμετώπιση προβλημάτων και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στο κουμπί Αλλαγή ρυθμίσεων.
  7. Στην ενότητα Επιτάχυνση υλικού, μετακινήστε τον δείκτη πλήρως προς την κατεύθυνση Πλήρης.
  8. Κάντε κλικ στο OK για να εφαρμόσετε τις ρυθμίσεις σας και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Μέθοδος 2:

  1. Κάντε δεξί κλικ στην Επιφάνεια εργασίας και επιλέξτε Ρυθμίσεις οθόνης.
  2. Μετάβαση στην καρτέλα Εμφάνιση.
  3. Ακολουθήστε τα βήματα ξεκινώντας από το Βήμα 5.  στην πρώτη μέθοδο.

Ενεργοποιήστε το Hardware Acceleration στο πρόγραμμα περιήγησής σας

Google Chrome

Θέλετε να ελέγξετε εάν η επιτάχυνση υλικού είναι ήδη ενεργοποιημένη ή όχι στο Chrome; Πληκτρολογήστε chrome://gpu στη γραμμή διευθύνσεών σας. Αν δείτε το Hardware-accelerated δίπλα στις περισσότερες από τις επιλογές εδώ, το έχετε ήδη ενεργοποιήσει.

Εάν η επιτάχυνση δεν είναι διαθέσιμη, μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: δεν την έχετε ενεργοποιήσει ακόμα ή υπάρχει σφάλμα.

Ακολουθήστε τα βήματά μας για να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού:

  1. Πρώτα, πρέπει να ανοίξετε τη σελίδα Ρυθμίσεις:
    1. Κάντε κλικ στο σύμβολο τρεις κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησής σας και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ρυθμίσεις.
    2. Ή, πληκτρολογήστε chrome://settings στη γραμμή διευθύνσεων και πατήστε enter.
  2. Κάντε κύλιση στο κάτω μέρος της σελίδας και κάντε κλικ στο Για προχωρημένους.
  3. Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε το Σύστημα. Εδώ, κάντε κλικ στο διακόπτη δίπλα στην επιλογή Χρήση επιτάχυνσης υλικού όταν είναι διαθέσιμη ώστε να γίνει μπλε.
  4. Εάν στο παρελθόν είχατε απενεργοποιήσει την επιτάχυνση υλικού, ενδέχεται να σας ζητηθεί να εκκινήσετε ξανά το Chrome.

Μόλις τελειώσετε, πληκτρολογήστε chrome://gpu στη γραμμή διευθύνσεών σας. Θα πρέπει να δείτε τις περισσότερες από τις επιλογές να έχουν γραμμένο δίπλα τους Hardware-accelerated. Εάν οι ρυθμίσεις GPU εξακολουθούν να μην είναι διαθέσιμες, διαβάστε την επόμενη ενότητα για αντιμετώπιση προβλημάτων.

Άλλα προγράμματα περιήγησης

Δεν είστε χρήστης του Chrome; Κανένα πρόβλημα. Συγκεντρώσαμε μερικά χρήσιμα βίντεο για να σας βοηθήσουμε να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού σε άλλα δημοφιλή προγράμματα περιήγησης:

Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού στο Safari. Μεταβείτε στις Προτιμήσεις, Ασφάλεια του Safari και τοποθετήστε ένα σημάδι επιλογής στο πλαίσιο δίπλα στο Να επιτρέπεται το WebGL .

Όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με την επιτάχυνση υλικού, είναι καλύτερο να τα αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατό. Η ελαττωματική επιτάχυνση υλικού δεν βοηθά καθόλου τον υπολογιστή ή το πρόγραμμα περιήγησής σας, επομένως είναι καλύτερο να το διορθώσετε ή να το απενεργοποιήσετε.

Μπορεί επίσης να συναντήσετε μηνύματα σφάλματος εξαιτίας αυτού. Για παράδειγμα, όταν παίζετε ένα βιντεοπαιχνίδι, θα μπορούσατε να λάβετε ένα σφάλμα που σας προειδοποιεί για αργή απόδοση.

Windows 10

Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε περίπτωση σφαλμάτων επιτάχυνσης υλικού είναι να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης γραφικών σας. Μπορείτε να το κάνετε είτε με μη αυτόματο τρόπο είτε να χρησιμοποιήσετε έναν αυτοματοποιημένο τρόπο.

Τρόπος ενημέρωσης των προγραμμάτων οδήγησης με μη αυτόματο τρόπο

  1. Μεταβείτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή της κάρτας γραφικών σας. Εάν δεν γνωρίζετε ποια κάρτα γραφικών έχετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ελέγξετε:
    1. Πατήστε και κρατήστε πατημένο το πλήκτρο Windows και, στη συνέχεια, πατήστε R για να ανοίξετε το Εκτέλεση.
    2. Πληκτρολογήστε dxdiag και πατήστε OK.
    3. Ελέγξτε το όνομα στην καρτέλα Εμφάνιση.
  2. Κατεβάστε το πιο πρόσφατο πρόγραμμα οδήγησης που είναι συμβατό με την κάρτα σας.
  3. Εκκινήστε το ληφθέν αρχείο για να εγκαταστήσετε το νεότερο πρόγραμμα οδήγησης.

Πώς να ενημερώνετε αυτόματα τα προγράμματα οδήγησης

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για αυτοματοποιημένες ενημερώσεις προγραμμάτων οδήγησης. Θα χρησιμοποιήσουμε την ενσωματωμένη Διαχείριση συσκευών.

  1. Αναζητήστε Διαχείριση Συσκευών στη γραμμή αναζήτησής σας. Ανοίξτε το κορυφαίο αποτέλεσμα.
  2. Αναπτύξτε την ενότητα Προσαρμογείς οθόνης κάνοντας κλικ στο εικονίδιο βέλους.
  3. Κάντε δεξί κλικ στο πρόγραμμα οδήγησης και επιλέξτε Ενημέρωση προγράμματος οδήγησης.

Μπορείτε επίσης να βρείτε και να κατεβάσετε εργαλεία ενημέρωσης τρίτων, όπως Driver Booster, DriverHub, ή Λύση DriverPack. Αυτά τα τρία εργαλεία είναι όλα δωρεάν και εύχρηστα, αλλά μπορείτε πάντα να ψάχνετε στον ιστό για πιο προηγμένες εφαρμογές.

Google Chrome

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω στην ενότητα Ενεργοποίηση της επιτάχυνσης υλικού στο πρόγραμμα περιήγησής σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμέσως την επιτάχυνση υλικού στο Chrome. Ακόμα κι αν το ενεργοποιήσετε με τον παραδοσιακό τρόπο, είναι πιθανό οι περισσότερες επιλογές που σχετίζονται με αυτό να εξακολουθούν να εμφανίζουν ότι η δυνατότητα δεν είναι διαθέσιμη.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορείτε να μάθετε πώς να επιβάλλετε επιτάχυνση υλικού στο Google Chrome:

  1. Πληκτρολογήστε chrome://flags στη γραμμή διευθύνσεων και πατήστε enter.
  2. Εναλλαγή Παράκαμψη της λίστας απόδοσης λογισμικού σε Ενεργοποιημένη.
  3. Θα σας ζητηθεί να επανεκκινήσετε το Chrome. Κάντε κλικ στο μπλε κουμπί Επανεκκίνηση τώρα κάτω δεξιά στην οθόνη σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε ανοίξει κάτι μη αποθηκευμένο.

Μετάβαση στο chrome://gpu ξανά, θα δείτε περισσότερες δυνατότητες Hardware Accelerated. Εάν το πρόβλημα παραμένει, δοκιμάστε να ενημερώσετε τα προγράμματα οδήγησης ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες.

Απενεργοποιήστε την επιτάχυνση υλικού

Ακολουθούν τα βήματα για να απενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού στα Windows 10 καθώς και σε διαφορετικά προγράμματα περιήγησης ιστού.

Windows 10

Μπορείτε να απενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού από το ίδιο παράθυρο όπου την ενεργοποιείτε:

  1. Ακολουθήστε τα βήματα στην ενότητα Ενεργοποίηση της επιτάχυνσης υλικού στα Windows 10 μέχρι το Βήμα 7.
  2. Μετακινήστε το ρυθμιστικό εξ ολοκλήρου προς Καμία. Αυτό θα απενεργοποιήσει την επιτάχυνση υλικού.
  3. Κάντε κλικ στο OK και επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας.

Google Chrome

Όμοια με τη γενική επιτάχυνση υλικού, μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία από την ίδια τοποθεσία στο Chrome:

  1. Πρώτα, πρέπει να ανοίξετε τη σελίδα Ρυθμίσεις:
    1. Κάντε κλικ στο σύμβολο τρεις κουκκίδες στην επάνω δεξιά γωνία του προγράμματος περιήγησής σας και, στη συνέχεια, επιλέξτε Ρυθμίσεις.
    2. Ή, πληκτρολογήστε chrome://settings στη γραμμή διευθύνσεων και πατήστε enter.
  2. Κάντε κύλιση στο κάτω μέρος της σελίδας και κάντε κλικ στο Για προχωρημένους.
  3. Κάντε κύλιση προς τα κάτω μέχρι να δείτε το Σύστημα. Εδώ, κάντε κλικ στο διακόπτη δίπλα στην επιλογή Χρήση επιτάχυνσης υλικού όταν είναι διαθέσιμη ώστε να γίνει γκρι.
  4. Κάντε κλικ στο κουμπί Επανεκκίνηση για επανεκκίνηση του Chrome και οριστικοποίηση της αλλαγής σας.

Άλλα προγράμματα περιήγησης

Για χρήστες που δεν ανήκουν στο Chrome, ακολουθεί μια λίστα βίντεο με τις σωστές χρονικές σημάνσεις που θα σας βοηθήσουν να απενεργοποιήσετε την επιτάχυνση υλικού:

Ελπίζουμε ότι διαβάζοντας το άρθρο μας, μάθατε περισσότερα για το τι είναι η επιτάχυνση υλικού και βρήκατε την απάντηση στις ερωτήσεις σας σχετικά με αυτό.

Συμβουλή μπόνους

Πώς να απενεργοποιήσετε το Hardware Acceleration Discord

  1. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις κάνοντας κλικ στο εικονίδιο με το γρανάζι δίπλα στο όνομα χρήστη σας.
  2. Στην ενότητα Ρυθμίσεις εφαρμογής επιλέξτε Εμφάνιση.
  3. Στην ενότητα Ρυθμίσεις εμφάνισης, κάντε κύλιση προς τα κάτω και κάντε κλικ στην Επιτάχυνση υλικού για να την απενεργοποιήσετε.

Εάν είστε παίκτης και αντιμετωπίζετε πτώση καρέ ενώ παίζετε, θα πρέπει να απενεργοποιήσετε τη διαφωνία επιτάχυνσης υλικού.

Βίντεο κριτικής: Ανασκόπηση θήκης Cooler Master MasterBox Q300L

Παρακολουθήστε και μάθετε τι πρέπει να προσέχετε όταν αγοράζετε θήκη Cooler MasterBox Q300L