Windows OS History: Evolution of Windows Operating System from 1 to 11

Μάθετε για την εξέλιξη του λειτουργικού συστήματος των Windows από τα Windows 1 στα Windows 11. Ακολουθήστε το ολοκληρωμένο χρονοδιάγραμμά μας και ανακαλύψτε τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε έκδοσης.
Windows OS History: Evolution of Windows Operating System from 1 to 11

Η ιστορία των Windows  χρονολογείται από το 1981 όταν η Microsoft ξεκίνησε να εργάζεται σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται "Interface Manager." Ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 1983 (μετά την Apple Lisa, αλλά πριν από το Macintosh) με το όνομα "Windows", αλλά Windows 1.Το 0 κυκλοφόρησε μόλις τον Νοέμβριο του 1985.

 

Αυτό το άρθρο έχει σκοπό να σας ταξιδέψει στο χρόνο, επισημαίνοντας τα σημαντικά ορόσημα στην εξέλιξη του λειτουργικού συστήματος Windows.

 

Ελάτε μαζί μας σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι καθώς εξερευνούμε την εξέλιξη του λειτουργικού συστήματος Windows και ανακαλύπτουμε πώς έχει αλλάξει τον τρόπο χρήσης των υπολογιστών.

Windows OS history

Πίνακας περιεχομένων

  1. Παρουσίαση των Windows 1.0
  2. Παρουσίαση των Windows 2.0
  3. Windows 3: Multitasking, Colorful Interfaces και Solitaire
  4. Windows 3.1: TrueType και Minesweeper
  5. Η άφιξη των Windows 95
  6. Windows 98: USB και πολυμέσα
  7. Windows ME - Τελευταίο από 9x
  8. Windows 2000: Enterprise Edition
  9. Windows XP: Ένα κλασικό λειτουργικό σύστημα
  10. Επισκόπηση των Windows Vista
  11. Εκδόσεις Windows Vista
  12. Windows 7: Μια φιλική προς το χρήστη αναβάθμιση
  13. Παραλλαγές Windows 7
  14. Windows 8: Μια ριζική επισκευή
  15. Παραλλαγές Windows 8
  16. Windows 8.1: Το κουμπί έναρξης επιστρέφει
  17. Windows 10 ενοποιεί συσκευές
  18. Παραλλαγές των Windows 10: Ποια έκδοση είναι κατάλληλη για εσάς;
  19. Windows 365
  20. Νέες δυνατότητες στα Windows 11
  21. Εκδόσεις Windows 11
  22. Τελικές σκέψεις

Παρουσίαση των Windows 1.0

Τα Windows 1 ήταν η πρώτη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Windows. Κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1985 και ήταν η πρώτη προσπάθεια της Microsoft να δημιουργήσει ένα γραφικό περιβάλλον χρήστη.

 

Αυτό σημαίνει ότι αντί να πληκτρολογούν εντολές, οι χρήστες μπορούσαν να δείξουν και να κάνουν κλικ σε εικονίδια και κουμπιά στην οθόνη.

 

Ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της Microsoft, ηγήθηκε της ανάπτυξης των Windows 1. Σχεδιάστηκε για να τρέχει πάνω από ένα λειτουργικό σύστημα γραμμής εντολών MS-DOS.

Windows 1.0

Τα Windows 1 βασίζονταν σε μεγάλο βαθμό σε ένα ποντίκι, το οποίο δεν ήταν μια συνηθισμένη συσκευή εισόδου υπολογιστή. Η Microsoft συμπεριέλαβε ένα παιχνίδι που ονομάζεται Reversi που απαιτούσε ένα ποντίκι για να βοηθήσει τους χρήστες να συνηθίσουν αυτόν τον νέο τρόπο αλληλεπίδρασης με έναν υπολογιστή.

 

Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές δυνατότητες των Windows 1:

  • Γραφική διεπαφή χρήστη (GUI) με αναπτυσσόμενα μενού, παράθυρα με πλακάκια και υποστήριξη ποντικιού
  • Γραφικά οθόνης και εκτυπωτή ανεξάρτητα από συσκευή
  • Συνεργατική πολυεργασία εφαρμογών Windows

 

Παρουσίαση των Windows 2.0

Τα Windows 2 κυκλοφόρησαν από τη Microsoft τον Δεκέμβριο του 1987, δύο χρόνια μετά τα Windows 1. Η μεγαλύτερη βελτίωση στα Windows 2 ήταν ότι τα παράθυρα μπορούσαν να επικαλύπτονται μεταξύ τους, καθιστώντας ευκολότερη την ταυτόχρονη εργασία με πολλά προγράμματα.

 

Τα Windows 2 εισήγαγαν επίσης τη δυνατότητα ελαχιστοποίησης ή μεγιστοποίησης των παραθύρων, η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

 

Μια άλλη μεγάλη αλλαγή στα Windows 2 ήταν η εισαγωγή του πίνακα ελέγχου, που διευκόλυνε την εύρεση ρυθμίσεων και επιλογών συστήματος. Το Microsoft Word και το Excel κυκλοφόρησαν επίσης για πρώτη φορά για Windows 2.

Windows 2.0

Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές δυνατότητες των Windows 2:

  • Επικαλυπτόμενα παράθυρα
  • Ελαχιστοποίηση και μεγιστοποίηση των παραθύρων
  • Πίνακας ελέγχου για ρυθμίσεις συστήματος
  • Microsoft Word και Excel

 

Windows 3: Multitasking, Colorful Interfaces και Solitaire

Τα Windows 3, που κυκλοφόρησαν το 1990, ήταν η πρώτη έκδοση των Windows που έγινε δημοφιλής. Ήρθε προεγκατεστημένο σε πολλούς υπολογιστές συμβατούς με Η/Υ και επέτρεπε στους χρήστες να εκτελούν πολλά προγράμματα ταυτόχρονα ή "πολλαπλές εργασίες." 

windows 3

Είχε επίσης μια πιο μοντέρνα, πολύχρωμη εμφάνιση, υποστηρίζοντας 256 χρώματα. Ανάμεσα στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του ήταν το παιχνίδι με κάρτες Πασιέντζα, μεγάλη επιτυχία στους χρήστες.

 

Τα Windows 3 σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, πούλησαν περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίγραφα και έγιναν το γραφικό περιβάλλον χρήστη με τις περισσότερες πωλήσεις ποτέ.

 

Windows 3.1: TrueType και Minesweeper

Windows 3.1 κυκλοφόρησε το 1992 και ήταν μια αναβάθμιση στα Windows 3. Ήταν η πρώτη έκδοση των Windows που είχε γραμματοσειρές TrueType, καθιστώντας την μια καλή πλατφόρμα εκδόσεων.

 

Το Minesweeper παρουσιάστηκε επίσης σε αυτήν την έκδοση. Windows 3.1 απαιτούσε 1MB μνήμης RAM και επέτρεπε τον έλεγχο των προγραμμάτων MS-DOS με ποντίκι.

windows 3.1

Ήταν επίσης η πρώτη έκδοση των Windows που διανεμήθηκε σε CD-ROM. Η νέα έκδοση πούλησε τρία εκατομμύρια αντίτυπα σε μόλις δύο μήνες.

 

Οι σημαντικές αλλαγές από τα Windows 3.0 ήταν καλύτερη υποστήριξη πολυμέσων και δικτύωσης, υποστήριξη γραμματοσειρών TrueType και καλύτεροι διαγνωστικοί έλεγχοι σφαλμάτων.

 

Η άφιξη των Windows 95

Τα Windows 95 κυκλοφόρησαν το 1995 και παρουσίασαν πολλές νέες δυνατότητες. Η πιο αξιοσημείωτη αλλαγή ήταν το κουμπί Έναρξη και το μενού Έναρξη.

Το λειτουργικό σύστημα εισήγαγε επίσης την έννοια του "plug and play", η οποία υποτίθεται ότι έβρισκε και εγκαθιστά προγράμματα οδήγησης για νέα περιφερειακά αυτόματα, αλλά μερικές φορές δεν λειτουργούσε. Τα Windows 95 επικεντρώθηκαν επίσης στο multitasking και είχαν περιβάλλον 32 bit.

 

Σχεδιάστηκε για να λειτουργεί με Windows NT και είχε μεγαλύτερη συμβατότητα με παλαιότερα προγράμματα οδήγησης και λογισμικό. Τα Windows 95 παρουσίασαν επίσης τον Internet Explorer, αλλά δεν εγκαταστάθηκαν από προεπιλογή.

 

Windows 98: USB και πολυμέσα

Τα Windows 98 κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο του 1998 ως αναβάθμιση στα Windows 95. Παρουσίασε πολλές νέες δυνατότητες και βελτιώσεις, όπως καλύτερη υποστήριξη για συσκευές USB και μεγαλύτερους σκληρούς δίσκους και βελτιώσεις στη διεπαφή χρήστη.

 

Ακολουθούν ορισμένες από τις νέες δυνατότητες και βελτιώσεις:

  • Βελτιωμένη υποστήριξη USB, η οποία διευκόλυνε τη σύνδεση και τη χρήση συσκευών USB όπως ποντίκια και εκτυπωτές
    windows 98
  • Η δυνατότητα χρήσης μεγαλύτερων σκληρών δίσκων και αρχείων, χάρη στο νέο σύστημα αρχείων που ονομάζεται FAT32
  • Υποστήριξη για πολλαπλές οθόνες ώστε να μπορείτε να συνδέσετε περισσότερες από μία οθόνες στον υπολογιστή σας
  • Νέα προγράμματα, όπως ο Internet Explorer 4, το Outlook Express και το Windows Media Player
  • Βελτιωμένη απόδοση και ταχύτεροι χρόνοι εκκίνησης για προγράμματα
  • Υποστήριξη για DVD-ROM και κοινή χρήση σύνδεσης στο Internet (ICS) στη δεύτερη έκδοση (Windows 98SE)

 

Windows ME - Τελευταίο από 9x

Windows ME: Το λειτουργικό σύστημα που κυκλοφόρησε το 2000 θα μπορούσε να είχε γίνει καλύτερα δεκτό από πολλούς ανθρώπους, επειδή ήταν γνωστό ότι είχε πολλά προβλήματα. Ήταν η τελευταία έκδοση των Windows που βασίστηκε στο MS-DOS και προοριζόταν για οικιακή χρήση.

windows me

Τα Windows ME παρουσίασαν νέες δυνατότητες, όπως τα εργαλεία αυτόματης ανάκτησης συστήματος, IE 5.5, Windows Media Player 7 και Windows Movie Maker. Ωστόσο, ήταν επίσης γνωστό για τα σφάλματα και τα προβλήματα εγκατάστασης.

 

Το Windows Me ήταν παρόμοιο με το Windows 98SE και περιλάμβανε νέες δυνατότητες για οικιακή δικτύωση, επεξεργασία βίντεο και επαναφορά συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

Windows 2000: Enterprise Edition

Τα Windows 2000 κυκλοφόρησαν τον Φεβρουάριο του 2000 και βασίστηκαν στο επιχειρηματικό σύστημα Windows NT. Δεν ήταν αναβάθμιση σε Windows 98 ή ME.

windows 2000

Τα Windows 2000 ήταν τα πρώτα που υποστήριξαν την αδρανοποίηση και η αυτόματη ενημέρωση της Microsoft έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είναι χτισμένο σε Windows NT και διατίθεται σε τρεις ποικιλίες: Professional, Server και Advanced Server.

 

Τα Windows 2000 πρόσφεραν πολλές βελτιώσεις, όπως ισχυρότερη ενοποίηση στο Διαδίκτυο, υποστήριξη έως και 4 GB μνήμης RAM και εξάλειψε πολλά σενάρια επανεκκίνησης. Διέθετε επίσης προστασία αρχείων των Windows, η οποία εμπόδιζε τις εγκατεστημένες εφαρμογές να διαγράψουν τα απαραίτητα αρχεία συστήματος.

 

Windows XP: Ένα κλασικό λειτουργικό σύστημα

Τα Windows XP, που κυκλοφόρησαν το 2001, συνδύαζαν τα καλύτερα χαρακτηριστικά των λειτουργικών συστημάτων της Microsoft για επιχειρήσεις και καταναλωτές. Η διεπαφή του διέθετε ανανεωμένο μενού Έναρξη, γραμμή εργασιών, ταπετσαρία Vista και νέα οπτικά εφέ.

windows xp

Επίσης, εισήγαγε νέα εργαλεία όπως ClearType, ενσωματωμένη εγγραφή CD και αυτοματοποιημένες ενημερώσεις και εργαλεία ανάκτησης που λειτούργησαν. Ενώ η μεγάλη διάρκεια ζωής του το έκανε δημοφιλές, τα ελαττώματα ασφαλείας του, ειδικά στον Internet Explorer, τον έκαναν ευάλωτο σε hacking και κυβερνοεπιθέσεις.

 

Είχε πολλές εκδόσεις, όπως Home και Professional, και νέες εκδόσεις όπως Media Center, Tablet PC και Professional x64.

 

Επισκόπηση των Windows Vista

Το 2007, η Microsoft κυκλοφόρησε ένα νέο λειτουργικό σύστημα Windows Vista για να αντικαταστήσει τα Windows XP. Είχε φρέσκια εμφάνιση, με διαφανή στοιχεία και εστίαση στην αναζήτηση και την ασφάλεια.

 

Ωστόσο, είχε κάποια προβλήματα. Οι χρήστες έπρεπε να εγκρίνουν κάθε εφαρμογή που ήθελε να κάνει αλλαγές, κάνοντας τους ανθρώπους απρόσεκτους με την ασφάλειά τους.

windows vista

Ήταν επίσης αργό σε παλαιότερους υπολογιστές, παρόλο που έφερε την ετικέτα "Vista Ready.Τα Windows Vista παρουσίασαν λειτουργίες όπως το Windows Aero, βελτιωμένα εργαλεία αναζήτησης και πολυμέσων και βελτιώσεις ασφαλείας.

 

Ωστόσο, δεν ήταν απλώς μια αναβάθμιση από τα XP αλλά ένα εντελώς νέο σύστημα.

 

Εκδόσεις Windows Vista

Τα Windows Vista είναι ένα παλαιότερο λειτουργικό σύστημα με διαφορετικές εκδόσεις και δυνατότητες. Εδώ είναι τα κυριότερα:

 

  1. Windows Vista Starter: Αυτή η έκδοση έχει πολλούς περιορισμούς για τους ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιτρέπει τη χρήση μόνο τριών προγραμμάτων τη φορά, χωρίς να επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται αρχεία ή εκτυπωτές και δεν μπορούν να αναπαράγουν αρχεία πολυμέσων.
  2. Windows Vista Home Basic: Αυτή η έκδοση είναι για άτομα που θέλουν μια οικονομική επιλογή για οικιακή χρήση. Δεν έχει φανταχτερά γραφικά, αλλά έχει μερικά βασικά χαρακτηριστικά, όπως σύνθεση επιφάνειας εργασίας.
  3. Windows Vista Home Premium: Αυτή η έκδοση είναι για άτομα που θέλουν περισσότερες δυνατότητες από τη βασική έκδοση. Έχει καλύτερα γραφικά και μπορεί να εγγράψει DVD. Υποστηρίζει επίσης HDTV και Xbox 360.
  4. Windows Vista Business: Αυτή η έκδοση είναι για άτομα που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους για εργασία. Διαθέτει όλες τις δυνατότητες της έκδοσης Home Basic καθώς και τη δυνατότητα συμμετοχής σε έναν τομέα διακομιστή Windows.
  5. Windows Vista Enterprise: Αυτή η έκδοση είναι για μεγάλες επιχειρήσεις με επιπλέον δυνατότητες όπως το BitLocker και η υποστήριξη εφαρμογών UNIX.
  6. Windows Vista Ultimate: Αυτή η έκδοση έχει όλες τις δυνατότητες των εκδόσεων Home Premium και Business. Έχει επίσης πρόσβαση στα "Ultimate Extras" και μπορεί να υποστηρίξει έως και δύο φυσικές CPU.

 

Η κύρια υποστήριξη των Windows Vista έληξε στις 10 Απριλίου 2012 και η εκτεταμένη υποστήριξη έληξε στις 11 Απριλίου 2017. Αντικαταστάθηκε από τα Windows 7 και από τον Φεβρουάριο του 2022, μόνο 0.Το 18% των υπολογιστών τρέχει Windows Vista.

 

Windows 7: Μια φιλική προς το χρήστη αναβάθμιση

Τα Windows 7 κυκλοφόρησαν το 2009 ως διάδοχος των Windows Vista. Στόχος του ήταν να διορθώσει τα προβλήματα και τα παράπονα των χρηστών με τα Vista και θεωρήθηκε τεράστια βελτίωση.

windows 7

Τα Windows 7 ήταν πιο γρήγορα, πιο σταθερά και πιο εύχρηστα και πολλοί άνθρωποι έκαναν αναβάθμιση σε αυτά από τα Windows XP, παραλείποντας εντελώς τα Vista. Ορισμένες νέες δυνατότητες στα Windows 7 περιελάμβαναν την αναγνώριση χειρογράφου και τη δυνατότητα να κουμπώνουν τα παράθυρα στα πλάγια της οθόνης για ευκολότερη αλλαγή μεγέθους.

 

Η Microsoft αντιμετώπισε αντιμονοπωλιακές έρευνες στην Ευρώπη σχετικά με την προεγκατάσταση του Internet Explorer, η οποία οδήγησε στην εισαγωγή μιας οθόνης ψηφοδελτίων του προγράμματος περιήγησης.

 

Παραλλαγές των Windows 7

Τα Windows 7 είναι ένα δημοφιλές λειτουργικό σύστημα με πέντε εκδόσεις: Starter, Home Premium, Professional, Enterprise και Ultimate. Ωστόσο, υπάρχουν και ειδικές εκδόσεις των Windows 7 που ονομάζονται "N editions." 

 

Αυτές οι N εκδόσεις των Windows 7 σάς δίνουν την ελευθερία να επιλέξετε τη δική σας συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων και άλλο λογισμικό για τη διαχείριση και την αναπαραγωγή αρχείων ψηφιακών πολυμέσων, όπως CD και DVD.

 

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που ίσως θέλετε να γνωρίζετε για τις εκδόσεις των Windows 7 N:

 

  1. Οι εκδόσεις των Windows 7 N είναι ειδικές εκδόσεις των Windows 7 που σας επιτρέπουν να επιλέξετε τη δική σας συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων και άλλο λογισμικό για τη διαχείριση και την αναπαραγωγή αρχείων ψηφιακών πολυμέσων.
  2. Οι κανονικές εκδόσεις των Windows 7 συνοδεύονται από ένα ενσωματωμένο πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων που ονομάζεται Windows Media Player, αλλά οι εκδόσεις N δεν το έχουν προεγκατεστημένο.
  3. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το Windows Media Player ή άλλο λογισμικό για τη διαχείριση των ψηφιακών αρχείων πολυμέσων σας, πρέπει να το κατεβάσετε και να το εγκαταστήσετε μόνοι σας.
  4. Οι N εκδόσεις των Windows 7 είναι διαθέσιμες στις ίδιες πέντε εκδόσεις με τις κανονικές εκδόσεις: Starter, Home Premium, Professional, Enterprise και Ultimate.
  5. Η επιλογή μιας έκδοσης N των Windows 7 μπορεί να είναι καλή εάν έχετε την προτιμώμενη συσκευή αναπαραγωγής πολυμέσων ή άλλο λογισμικό για τη διαχείριση και την αναπαραγωγή των ψηφιακών αρχείων πολυμέσων.


Στις 14 Ιανουαρίου 2020, η Microsoft τερμάτισε τις ενημερώσεις ασφαλείας και την τεχνική υποστήριξη για τα Windows 7 μετά από 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η Microsoft δεν υποστηρίζει πλέον τα Windows 7.

 

Windows 8: Μια ριζική επισκευή

Τα Windows 8 κυκλοφόρησαν το 2012 με μια εντελώς νέα διεπαφή με το κουμπί Έναρξη και το μενού Έναρξη αντικαταστάθηκε από μια πιο φιλική στην αφή οθόνη Έναρξης. Η νέα διεπαφή είχε εικονίδια προγραμμάτων και ζωντανά πλακίδια που εμφανίζουν πληροφορίες όπως "γραφικά στοιχεία." 

 

Μια διεπαφή επιφάνειας εργασίας παρόμοια με τα Windows 7 εξακολουθούσε να είναι διαθέσιμη. Τα Windows 8 ήταν ταχύτερα από τους προκατόχους τους και παρουσίασαν υποστήριξη για USB 3.0 συσκευές.

Κατατέθηκε το Windows Store, το οποίο προσέφερε καθολικές εφαρμογές των Windows, αλλά τα προγράμματα τρίτων μπορούσαν να έχουν πρόσβαση μόνο στην παραδοσιακή διεπαφή επιφάνειας εργασίας. Ωστόσο, η νέα διεπαφή προσανατολισμένη στην αφή δεν έγινε ευπρόσδεκτη από τους παραδοσιακούς χρήστες επιτραπέζιων υπολογιστών, οι οποίοι προτιμούσαν να χρησιμοποιούν ποντίκι και πληκτρολόγιο.

 

Παρουσιάστηκε επίσης το Windows RT, μια έκδοση για επεξεργαστές που βασίζονται σε ARM.

 

Παραλλαγές των Windows 8

 

Τα Windows 8 έχουν τέσσερις εκδόσεις: Windows 8.1 Pro, Windows 8.1, Windows 8.1 Enterprise και Windows RT 8.1 Τα δύο πρώτα είναι διαθέσιμα για αγορά από τακτικά άτομα. Το τρίτο είναι για μεγάλους οργανισμούς και το τελευταίο είναι για ειδικές συσκευές με επεξεργαστές ARM.

 

Και οι τρεις εκδόσεις των Windows 8 που αναφέρονται παραπάνω διατίθενται σε δύο εκδόσεις: 32-bit και 64-bit. Εάν θέλετε να αναβαθμίσετε την τυπική έκδοση των Windows 8.1 στα Windows 8.1 Pro, μπορείτε να αγοράσετε τα Windows 8.1 Pro Pack στο Amazon.

 

Windows RT 8.1 εκτελεί μόνο το λογισμικό που συνοδεύει ή που μπορείτε να κάνετε λήψη από το Windows Store. Δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε κανονικό λογισμικό Windows σε αυτό.

 

Windows 8 και 8.1 δεν πωλούνται πλέον, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να τα βρείτε στο Amazon ή το eBay εάν ​​τα χρειάζεστε πραγματικά.

 

Ακολουθεί μια σύνοψη των διαφορετικών εκδόσεων των Windows 8:

  • Windows 8.1 Pro: για τακτικά άτομα που θέλουν επιπλέον δυνατότητες
  • Windows 8.1: για τακτικά άτομα που δεν χρειάζονται τις επιπλέον δυνατότητες
  • Windows 8.1 Επιχείρηση: για μεγάλους οργανισμούς
  • Windows RT 8.1: για ειδικές συσκευές με επεξεργαστές ARM

 

Windows 8.1: Το κουμπί έναρξης επιστρέφει

Windows 8.Το 1 ήταν μια δωρεάν ενημέρωση που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2013 και είχε στόχο να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις επικρίσεις του προκατόχου του, των Windows 8.

windows 8.1

Περιλάμβανε την επανεισαγωγή του κουμπιού Έναρξη, το οποίο έλειπε από τα Windows 8, και την επιλογή εκκίνησης απευθείας στην προβολή επιφάνειας εργασίας, που ταιριάζει καλύτερα σε χρήστες με ποντίκι και πληκτρολόγιο.

 

Η Microsoft άρχισε επίσης να στρέφεται προς τις ετήσιες ενημερώσεις λογισμικού με αυτήν την έκδοση.

Windows 10 ενοποιεί συσκευές

 

Τα Windows 10 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, που ανακοινώθηκε το 2014 ως "τεχνική προεπισκόπηση" διαθέσιμη για δοκιμή. Επιστρέφει το μενού Έναρξη και εξισορροπεί τους παραδοσιακούς επιτραπέζιους υπολογιστές και τις συσκευές που βασίζονται στην αφή, όπως τα tablet.

windows 10

Τα Windows 10 έχουν σχεδιαστεί για να ενοποιούν όλες τις πλατφόρμες σε πολλές συσκευές, επιτρέποντας τη λήψη καθολικών εφαρμογών από το Windows Store και την εκτέλεση σε όλες τις συσκευές Windows. Περιλαμβάνει επίσης εναλλαγή μεταξύ των λειτουργιών πληκτρολογίου, ποντικιού και tablet για συσκευές όπως το Surface Pro 3.

 

Τα Windows 10 επρόκειτο να κυκλοφορήσουν το 2015 μετά το συνέδριο προγραμματιστών της Microsoft.

 

Παραλλαγές των Windows 10: Ποια έκδοση είναι κατάλληλη για εσάς;

 

Τα Windows 10 διατίθενται σε διάφορες παραλλαγές, καθεμία με το δικό της σύνολο λειτουργιών που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Ακολουθούν οι διαφορετικές εκδόσεις των Windows 10 και τι προσφέρουν:

 

    1. Windows 10 Home: Αυτή η τυπική έκδοση των Windows 10 διατίθεται προεγκατεστημένη στους περισσότερους υπολογιστές που πωλούνται στους καταναλωτές. Είναι σχεδιασμένο για εύκολη χρήση και διαθέτει λειτουργίες όπως ενσωματωμένη ασφάλεια με το Windows Defender, δυνατότητα σύνδεσης χρησιμοποιώντας το πρόσωπο ή το δακτυλικό σας αποτύπωμα με το Windows Hello και ενσωματωμένο λογισμικό όπως το Microsoft Photos.
    2. Windows 10 S: Αυτή η ειδική λειτουργία των Windows 10 περιορίζει τους χρήστες στη λήψη μόνο λογισμικού από το Microsoft Store. Έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τον υπολογιστή σας πιο ασφαλή και να λειτουργεί ομαλά.
    3. Windows 10 Pro: Αυτή η έκδοση των Windows 10 προσφέρει όλες τις δυνατότητες της έκδοσης Home, καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις, όπως βελτιωμένες επιλογές κρυπτογράφησης και τη δυνατότητα δημιουργίας και εκτέλεσης εικονικών μηχανές.
    4. Windows 10 Enterprise: Αυτή η έκδοση των Windows 10 είναι διαθέσιμη μόνο σε επιχειρήσεις που αγοράζουν άδεια χρήσης όγκου. Περιλαμβάνει τις περισσότερες από τις δυνατότητες του Pro, αλλά με πρόσθετα εργαλεία που επιτρέπουν στους διαχειριστές IT να διαχειρίζονται πτυχές των υπολογιστών των εργαζομένων από απόσταση.
    5. Windows 10 Education: Αυτή η έκδοση των Windows 10 έχει σχεδιαστεί για σχολεία και πανεπιστήμια για να παρέχει στο προσωπικό και τους μαθητές τα Windows 10. Έχει παρόμοιες δυνατότητες με το Windows Pro, αλλά ορισμένα στοιχεία του λειτουργικού συστήματος, όπως το Microsoft Store, μπορούν να απενεργοποιηθούν από προεπιλογή.
    6. Windows IoT: Αυτή η ειδική έκδοση των Windows έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε έξυπνες συσκευές χαμηλής κατανάλωσης, όπως οθόνες αφής. Είναι διαθέσιμο για λήψη από τον ιστότοπο προγραμματιστών της Microsoft και μπορεί να εγκατασταθεί σε Raspberry Pi.

 

Ωστόσο, η Microsoft τερματίζει την υποστήριξη για τα Windows 10 στις 14 Οκτωβρίου 2025. Μάθετε τι σημαίνει αυτό και πώς να προετοιμαστείτε πριν να είναι πολύ αργά.

 

Ρολόι: Raspberry Pi Alternatives - Φθηνότερο, ταχύτερο, περισσότερο λογισμικό

Windows 365

 

Τα Windows 365 είναι μια υπηρεσία υπολογιστών που βασίζεται σε σύννεφο από τη Microsoft που επιτρέπει στους χρήστες να μεταδίδουν μια πλήρη εμπειρία επιφάνειας εργασίας των Windows σε οποιαδήποτε συσκευή με σύνδεση στο διαδίκτυο. Παρέχει ένα εικονικό περιβάλλον με προσαρμόσιμες επιλογές για αποθήκευση, επεξεργαστική ισχύ και μνήμη για την κάλυψη των αναγκών ατόμων ή οργανισμών.

 

Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στην εξατομικευμένη επιφάνεια εργασίας τους από οπουδήποτε, με τις ρυθμίσεις και τα αρχεία τους να είναι αποθηκευμένα με ασφάλεια στο cloud. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για αναβαθμίσεις και συντήρηση υλικού υλικού και διευκολύνει τις εταιρείες να διαχειρίζονται και να κλιμακώνουν τις υπολογιστικές τους ανάγκες. Τα Windows 365 είναι διαθέσιμα σε δύο εκδόσεις:

 

  • Επιχείρηση
  • Επιχείρηση

 

Νέες δυνατότητες στα Windows 11

Τα Windows 11 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, η οποία κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021. Διαθέτει ορισμένα νέα χαρακτηριστικά, όπως αλλαγές στην εμφάνιση και την αίσθηση της διεπαφής, ένα νέο σύστημα widget για γρήγορη πρόσβαση σε πληροφορίες και τη δυνατότητα να κουμπώνετε τα παράθυρα σε διαφορετικές διατάξεις.

 

Οι προεπιλεγμένες εφαρμογές έχουν ενημερωθεί και μια επανασχεδιασμένη εφαρμογή ρυθμίσεων διευκολύνει την αλλαγή των ρυθμίσεων συστήματος. Οι χρήστες μπορούν επίσης πλέον να έχουν πολλαπλούς επιτραπέζιους υπολογιστές, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να οργανώσουν την εργασία τους πιο αποτελεσματικά.

 

Το Teams έχει επίσης ενσωματωθεί στο σύστημα, διευκολύνοντας τη συνεργασία με τους συναδέλφους. Επιπλέον, υπάρχουν νέες δυνατότητες προσβασιμότητας, όπως ζωντανοί υπότιτλοι σε όλο το σύστημα και πιο φυσικές φωνές για τον Αφηγητή.

 

Εκδόσεις Windows 11

 

Ακολουθεί μια επισκόπηση των τριών εκδόσεων των Windows 11:

 

      • Windows 11 Home: Αυτή είναι η βασική έκδοση των Windows 11 που έχει σχεδιαστεί για οικιακούς χρήστες. Έρχεται με όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των Windows, όπως το νέο μενού Έναρξη, τη γραμμή εργασιών, εικονικούς επιτραπέζιους υπολογιστές και τη δυνατότητα εκτέλεσης καθολικών εφαρμογών των Windows.
        Το Windows 11 Home είναι ιδανικό για χρήστες που χρειάζονται βασικές λειτουργίες και δεν απαιτούν προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης ή ασφάλειας.
      • Windows 11 Pro: Αυτή η έκδοση των Windows 11 έχει σχεδιαστεί για μικρές επιχειρήσεις και προχωρημένους χρήστες. Περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες των Windows 11 Home και προσθέτει επιπλέον δυνατότητες, όπως Windows Update για επιχειρήσεις, εικονικοποίηση Hyper-V, κρυπτογράφηση BitLocker και Απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας.
        Το Windows 11 Pro είναι ιδανικό για επιχειρήσεις που χρειάζονται προηγμένες δυνατότητες διαχείρισης και ασφάλειας.
      • Windows 11 Enterprise: Αυτή η έκδοση των Windows 11 έχει σχεδιαστεί για μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις. Περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες των Windows 11 Pro και προσθέτει ακόμη περισσότερες δυνατότητες, όπως το Windows Defender Application Guard, το Windows Sandbox και το Credential Guard.
        Το Windows 11 Enterprise είναι ιδανικό για οργανισμούς που απαιτούν τις υψηλότερες δυνατότητες ασφάλειας και διαχείρισης.

 

Τελικές σκέψεις

Το λειτουργικό σύστημα Windows έχει προχωρήσει πολύ από την πρώτη του κυκλοφορία το 1985.

 

Με κάθε νέα έκδοση, η Microsoft εισάγει νέες δυνατότητες και βελτιώσεις, ανταποκρινόμενη στα σχόλια των χρηστών και στις τεχνολογικές εξελίξεις.

 

Από τις πρώτες ημέρες των Windows 1 έως την πιο πρόσφατη έκδοση των Windows 10, το λειτουργικό σύστημα έχει διαμορφώσει σημαντικά τον τρόπο που χρησιμοποιούμε τους υπολογιστές σήμερα.

 

Ένα ακόμη πράγμα

 

Εάν έχετε ένα δεύτερο, μοιραστείτε αυτό το άρθρο στα social σας. μπορεί να ωφεληθεί και κάποιος άλλος.

 

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και γίνετε ο πρώτος που θα διαβάσετε τα μελλοντικά μας άρθρα, κριτικές και αναρτήσεις ιστολογίου απευθείας στα εισερχόμενα του email σας. Προσφέρουμε επίσης προσφορές, προσφορές και ενημερώσεις για τα προϊόντα μας και τις κοινοποιούμε μέσω email. Δεν θα χάσετε ένα.

 

Σχετικά άρθρα 

» Windows 12: Ημερομηνία κυκλοφορίας, δυνατότητες και όλα όσα γνωρίζουμε
» Βελτιστοποίηση της εμπειρίας παιχνιδιού σας στα Windows 11
» Windows 11 vs. Windows 10: Οδηγός αγοράς