How to Build a PC:  The Ultimate PC Building Guide

Σε αυτόν τον απόλυτο οδηγό κατασκευής υπολογιστή, θα σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία βήμα προς βήμα για να δημιουργήσετε τον δικό σας υπολογιστή. Θα επικεντρωθούμε σε έναν υπολογιστή παιχνιδιών σε αυτόν τον οδηγό.
How to Build a PC:  The Ultimate PC Building Guide

Η δημιουργία ενός υπολογιστή παιχνιδιών από την αρχή είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το σύστημά σας μπορεί να ικανοποιήσει όλες τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Όταν προσδιορίζετε ό,τι πηγαίνει στον υπολογιστή σας από το τροφοδοτικό επάνω, γνωρίζετε ότι θα μπορείτε να παίξετε τα παιχνίδια που θέλετε με τους ρυθμούς καρέ που θέλετε. Επιπλέον, ένας οικιακός υπολογιστής κρατά την πόρτα ανοιχτή για αναβαθμίσεις—καθώς αλλάζει η τεχνολογία, καθώς αλλάζουν τα γούστα και οι ανάγκες σας στα παιχνίδια ή όπως το επιτρέπει ο προϋπολογισμός σας. Αν και η κατασκευή ενός υπολογιστή μπορεί να φαίνεται περίπλοκη —ειδικά αν είναι η πρώτη φορά που εργάζεστε μέσα στο πλαίσιο—μπορεί να διαπιστώσετε ότι είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Θα μπορείτε να προσαρμόσετε το μηχάνημά σας για να ταιριάζει στις συγκεκριμένες ανάγκες σας.

Αλλά, προτού δημιουργήσετε τον δικό σας υπολογιστή, θα χρειαστεί να αποκτήσετε τα σωστά εξαρτήματα.

Σε αυτόν τον απόλυτο οδηγό κατασκευής υπολογιστή, θα σας καθοδηγήσουμε στη διαδικασία βήμα προς βήμα για να δημιουργήσετε τον δικό σας υπολογιστή. Θα επικεντρωθούμε σε έναν υπολογιστή παιχνιδιών σε αυτόν τον οδηγό.

Πώς να φτιάξετε έναν υπολογιστή: Βήματα για την κατασκευή ενός υπολογιστή

  1. Προετοιμασία

  2. Επιλέξτε και βρείτε στοιχεία

    1. Μητρική πλακέτα

    2. CPU ή επεξεργαστής

    3. Μνήμη (RAM)

    4. Κάρτα γραφικών (GPU)

    5. Αποθήκευση (SSD ή HDD)

    6. Μονάδα τροφοδοσίας (PSU)

    7. Σύστημα ψύξης

    8. Θήκη υπολογιστή

    9. Λειτουργικό σύστημα

  3. Συνδυάστε τα πάντα και εγκαταστήστε εξαρτήματα.

Μέρος 1: Σχεδιάζοντας την κατασκευή σας: Τι χρειάζεστε;

Πριν βουτήξετε στην πραγματική διαδικασία κατασκευής, είναι σημαντικό να σχεδιάσετε την κατασκευή του υπολογιστή σας σχολαστικά. Ξεκινήστε προσδιορίζοντας τον προϋπολογισμό σας και κατανοώντας τις απαιτήσεις σας.

Γιατί θα χρησιμοποιήσετε κυρίως τον υπολογιστή; Χρειάζεστε μια ισχυρή κάρτα γραφικών για παιχνίδια ή έναν ισχυρό επεξεργαστή για την επεξεργασία βίντεο;

Αυτές οι ερωτήσεις θα σας βοηθήσουν να κατευθυνθείτε στα σωστά στοιχεία.

Μέρος 2: Επιλογή των σωστών εξαρτημάτων

Μόλις έχετε ξεκάθαρο όραμα για το τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε τον δικό σας υπολογιστή, ήρθε η ώρα να επιλέξετε τα σωστά εξαρτήματα για τις ανάγκες σας.

Ερευνήστε κάθε στοιχείο και λάβετε υπόψη παράγοντες όπως η συμβατότητα, η απόδοση και η μελλοντική δυνατότητα αναβάθμισης. Επιπλέον, δώστε προσοχή στις δυνατότητες διαχειριζόμενης XDR των στοιχείων, για να βελτιώσετε τις δυνατότητες ασφάλειας και ανίχνευσης απειλών του συστήματός σας.

Ανεξάρτητα από τον τύπο υπολογιστή που κατασκευάζετε, τα εξαρτήματα που χρειάζεστε είναι συχνά τα ίδια και περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Μητρική πλακέτα

Η μητρική πλακέτα είναι μια μεγάλη πλακέτα κυκλώματος που συνδέει όλα τα άλλα εξαρτήματα του υπολογιστή. Επιτρέπει την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ όλου του διαφορετικού υλικού υπολογιστή.

Οι μητρικές πλακέτες διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και διαμορφώσεις και ο τύπος που θα λάβετε θα εξαρτηθεί από την CPU που αγοράσατε, τις δυνατότητες που θέλετε και τη θήκη του υπολογιστή.

Το βασικό πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε για τις μητρικές πλακέτες είναι τι είδους υποδοχή έχει: Intel LGA και AM. Θα το δείτε στη λίστα με έναν αριθμό μετά από αυτό, όπως "LGA1150" ή "AM3.”

Το πιο κοινό μέγεθος μητρικής πλακέτας είναι ATX (ή "πλήρες μέγεθος").

2. Processo ή Κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU)

Η CPU ή ο επεξεργαστής είναι ο εγκέφαλος του υπολογιστή και οι υποδοχές απευθείας στη μητρική πλακέτα. Ελέγχει όλα όσα κάνει ο υπολογιστής.

Οι δύο δημοφιλείς κατασκευαστές CPU για υπολογιστές καταναλωτών είναι:

  • Intel

  • AMD

Η

Η AMD θα σας δώσει αυτήν τη στιγμή την τρίτη γενιά AMD Ryzen και Threadripper για υπολογιστές υψηλής τεχνολογίας. Οι επεξεργαστές Core i της Intel είναι όλες εξαιρετικές επιλογές. Ως gamer ίσως χρειαστεί να πάτε για i5, i7 ή i9.

3. Κάρτα γραφικών (ή GPU)

Η GPU είναι ένας εξειδικευμένος επεξεργαστής που χειρίζεται και βελτιστοποιεί οπτικά δεδομένα όπως παιχνίδια, καθώς και επεξεργασία βίντεο ή φωτογραφιών. Βοηθά να κάνετε τα παιχνίδια σας να φαίνονται τόσο καλά.

Η GPU (μονάδα επεξεργασίας γραφικών/μονάδα επεξεργασίας βίντεο) έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο σε ολόκληρη την εμπειρία παιχνιδιού σας.

Οι δύο διάσημοι κατασκευαστές καρτών γραφικών από τους οποίους μπορείτε να επιλέξετε είναι η AMD και η Nvidia.

4. Μνήμη (RAM)

Η μνήμη τυχαίας πρόσβασης (RAM) είναι η βραχυπρόθεσμη μνήμη του μηχανήματος σας. Αποθηκεύει (αποθηκεύει προσωρινά) προσωρινά δεδομένα/πληροφορίες που χρησιμοποιείτε και είναι συχνά γρήγορα προσβάσιμο. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής ή η CPU σας δεν χρειάζεται να επικοινωνεί πρώτα με τον κύριο αποθηκευτικό χώρο κάθε φορά που αναζητάτε ή χρειάζεστε δεδομένα.

Η RAM επανεκκινεί τα πάντα όταν το σύστημά σας δεν έχει ρεύμα (π.σολ τερματισμός λειτουργίας), επομένως θα εξακολουθείτε να χρειάζεστε μια μεγαλύτερη μονάδα αποθήκευσης στον υπολογιστή σας.

Η RAM ποικίλλει σε ταχύτητα, μέγεθος και σχεδιασμό. Όσο μεγαλύτερη RAM έχετε τόσο το καλύτερο.

Η μνήμη RAM ξεκινά από 2 GB, αλλά οι περισσότεροι υπολογιστές παιχνιδιών χρειάζονται 8 GB, 16 GB, 32 GB ή περισσότερα για καλύτερη απόδοση.

5. Κύριος χώρος αποθήκευσης (SSD ή HDD)

Η κύρια αποθήκευση είναι όπου αποθηκεύετε όλα τα αρχεία, τα δεδομένα, τα παιχνίδια, τις ταινίες, τα έγγραφα, τις φωτογραφίες και τα πάντα. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λύσεων αποθήκευσης υπολογιστή:

  • Σκληρός δίσκος (σκληρός δίσκος)

  • SSD (μονάδα δίσκου στερεάς κατάστασης)

Αρχικά, η αποθήκευση ήταν κυρίως μονάδες σκληρού δίσκου (HDD). Τώρα, τα SSD (μονάδες δίσκου στερεάς κατάστασης) είναι ευρέως διαθέσιμα. Οι SSD είναι μικρότεροι, πιο αθόρυβοι, πιο γρήγοροι, πιο ανθεκτικοί, ευέλικτοι και παρέχουν καλύτερη απόδοση. Αλλά είναι επίσης πιο δαπανηρά.

Η σωστή αποθήκευση ποικίλλει, αλλά η κοινή διαμόρφωση είναι μικρότερη NVMe ή SATA SSD.

6. Μονάδα τροφοδοσίας (PSU)

Η μονάδα τροφοδοσίας του υπολογιστή σας τροφοδοτεί τον υπολογιστή με ρεύμα. Είναι ένα μικρό κουτί που διατηρεί την ηλεκτρική ενέργεια σε κάθε άλλο εξάρτημα υπολογιστή και καθορίζει πόσο ισχυρός και γρήγορος μπορεί να είναι ο υπολογιστής σας. Όσο πιο γρήγορο είναι το PSU σας, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειάζεται.

Εάν χρησιμοποιείτε κάρτες γραφικών υπολογιστή προηγμένης τεχνολογίας, θα χρειαστείτε μια μονάδα τροφοδοσίας με αρκετή ισχύ. Ένα καλό παράδειγμα PSU με καλή απόδοση είναι το Seasonic PRIME GS-1000 1000w ή το Rosewill HIVE 550S 550w.

7. Σύστημα ψύξης CPU

Η CPU σας χρειάζεται ψυγείο επειδή λειτουργεί πολύ σκληρά, γεγονός που δημιουργεί θερμότητα. Το σύστημα ψύξης βοηθά στην ψύξη της CPU σας για να διατηρείται η σωστή λειτουργία του συστήματος/υπολογιστή.

Αν και οι περισσότερες CPU διαθέτουν ενσωματωμένο ψυγείο, εάν φτιάχνετε έναν νέο υπολογιστή με περισσότερη ισχύ, θα θέλετε ένα ψυγείο που είναι λίγο πιο ισχυρό.

Τα συστήματα ψύξης μπορεί να είναι απλοί ανεμιστήρες ή πιο προηγμένες λύσεις υγρής ψύξης (ή All In One (AIO).

Η εγκατάσταση των λύσεων ψύξης μπορεί να διαφέρει, αλλά συχνά περιλαμβάνει την προσάρτησή τους στη μητρική πλακέτα του υπολογιστή. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε μια θερμική πάστα για να κάνετε τη θερμότητα να διαχέεται καλά από τη CPU.

8. Θήκη Η/Υ

Η θήκη σας είναι ακριβώς όπως ακούγεται — ένα μεταλλικό κουτί που καλύπτει όλα τα άλλα εξαρτήματα. Είναι αυτό που σκέφτονται οι περισσότεροι άνθρωποι όταν φαντάζονται έναν υπολογιστή.

Οι θήκες PC είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμες, ώστε να μπορείτε να τις αποκτήσετε σε κάθε σχήμα και μέγεθος που μπορείτε να φανταστείτε.

Βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει με το μέγεθος της μητρικής πλακέτας σας. Για παράδειγμα, εάν διαθέτετε μητρική πλακέτα ATX, χρησιμοποιήστε μια θήκη ATX (ή "πλήρους μεγέθους").

Επίσης, πολλές θήκες υπολογιστών διαθέτουν ήδη εγκατεστημένους ανεμιστήρες, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο. Επομένως, βρείτε ένα σύστημα ψύξης μόνο εάν η περίπτωσή σας δεν συνοδεύεται από ένα ή εάν οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι σημαντικές για εσάς.

10. Λειτουργικό σύστημα

Τέλος, θα χρειαστείτε ένα λειτουργικό σύστημα για την εκτέλεση του υπολογιστή σας και θα σας επιτρέπει να εγκαταστήσετε άλλα προγράμματα στον υπολογιστή, όπως παιχνίδια κ.λπ.

Υπάρχουν πολλά λειτουργικά συστήματα για να διαλέξετε. Το πιο δημοφιλές για τον μέσο παίκτη παίκτη είναι το Microsoft Windows (τώρα Windows 11) λόγω της απλής εμπειρίας χρήστη του.

Το Linux είναι δημοφιλές και έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι είναι δωρεάν, αλλά δεν είναι απλό στη χρήση.

Μέρος 3: Συναρμολόγηση του υπολογιστή σας

Τώρα έρχεται το διασκεδαστικό μέρος: συναρμολόγηση του υπολογιστή σας. Επειδή έχετε όλα τα εξαρτήματα που χρειάζεστε.

Κατά την εγκατάσταση, βεβαιωθείτε ότι έχετε βιδώσει όλα όσα πρέπει να βιδωθούν και στερεώστε τα πάντα συμπαγή για να διασφαλίσετε τη σωστή λειτουργία.

Συναρμολογήστε τον υπολογιστή σας στα ακόλουθα βήματα:

  1. Τοποθετήστε τη μητρική σας πλακέτα στη θέση της.

  2. Εγκαταστήστε τη μνήμη RAM πιέζοντας το μοχλό RAM στη θέση του.

  3. Εγκαταστήστε την CPU συνδέοντας τις τέσσερις οπές που βρίσκονται πιο κοντά στην υποδοχή της CPU.

  4. Συνδέστε το ψυγείο της CPU στη μητρική πλακέτα για να της δώσετε την ισχύ που χρειάζεται για να λειτουργήσει.

  5. Ετοιμάστε την υπόθεση. Αποκτήστε τη μητρική πλακέτα στη θήκη εγκαθιστώντας standoffs.

  6. Εγκαταστήστε το σύστημα ισχύος ακολουθώντας τις οδηγίες.

  7. Τοποθετήστε την ασπίδα εισόδου/εξόδου της μητρικής πλακέτας μαζί.

  8. Εγκαταστήστε τη μητρική πλακέτα προσέχοντας να μην καταστρέψετε τίποτα.

  9. Εγκαταστήστε τη GPU στην υποδοχή PCIe.

  10. Εγκαταστήστε τον αποθηκευτικό χώρο (M2 SSD) στην κατάλληλη υποδοχή της μητρικής σας πλακέτας.

  11. Συνδέστε όλα τα άλλα αξεσουάρ, καρέκλα παιχνιδιών, μηχανικό πληκτρολόγιο, ποντίκι κ.λπ.

Συμπέρασμα

Συγχαρητήρια! Κατασκευάσατε με επιτυχία τον δικό σας υπολογιστή και ενσωματώσατε τις ισχυρές δυνατότητες ασφαλείας του διαχειριζόμενου XDR.

Ακολουθώντας αυτόν τον απόλυτο οδηγό κατασκευής υπολογιστή και αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα του διαχειριζόμενου XDR, δημιουργήσατε ένα μηχάνημα υψηλής απόδοσης.

Το μηχάνημά σας καλύπτει πλέον τις υπολογιστικές σας ανάγκες, αλλά παρέχει επίσης ισχυρή προστασία από απειλές στον κυβερνοχώρο.

Διαβάστε επίσης

» Πώς να εγκαταστήσετε τα Windows 11, 10, 8.1 ή 7 Χρήση εκκίνησης USB
» Personal Gaming: A Guide to Key PC Gaming Accessories
» Πώς να βελτιστοποιήσετε τα Windows 10 για παιχνίδια και απόδοση