Culture at Work: How Cross-Cultural Communication Drives Workplace Success

Η διαπολιτισμική επικοινωνία στο χώρο εργασίας είναι το κλειδί για την επιτυχία. Μάθετε πώς η κουλτούρα ως εργασία επηρεάζει και ενισχύει τις λειτουργίες σε όλα τα επίπεδα.
Culture at Work: How Cross-Cultural Communication Drives Workplace Success

Τι είναι για εσάς η πολιτισμική ποικιλομορφία και πώς έχει επηρεάσει την κουλτούρα της εργασίας σε όλο τον κόσμο;

Ο αριθμός των ανθρώπων που μεταναστεύουν σε διαφορετικές χώρες αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2018, οι ΗΠΑ κατέγραψαν σύνολο 44.8 εκατομμύρια άνθρωποι που γεννήθηκαν σε άλλη χώρα. Αυτή η τάση είχε ως αποτέλεσμα την αυξημένη πολιτιστική ποικιλομορφία σε πολλά έθνη.

Αδιαφορώντας για τη μετανάστευση, οι περισσότερες χώρες φιλοξενούν ήδη αρκετούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Μόνο στο Μεξικό, υπάρχουν τουλάχιστον έξι ξεχωριστές αυτόχθονες ομάδες, η καθεμία με τις δικές της παραδόσεις.

Αυτή η ποικιλομορφία αντανακλάται όλο και περισσότερο στον χώρο εργασίας. Επομένως, η εύρεση ενός κατάλληλου τρόπου διαπολιτισμικής επικοινωνίας είναι απαραίτητη εάν οι εταιρείες θέλουν να ευδοκιμήσουν.

Ένας πολιτιστικά διαφορετικός χώρος εργασίας


Από τότε που χτύπησε ο COVID-19, πολλοί άνθρωποι
μεταβαίνουν στην απομακρυσμένη εργασία. Το 2021 κάποιοι επιστρέφουν σε περιβάλλοντα γραφείου, ενώ άλλοι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι.

Η παρουσία της πολιτιστικής ποικιλομορφίας είναι σημαντικός παράγοντας και στα δύο σενάρια, καθώς η διαπροσωπική επικοινωνία παραμένει κεντρικό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων επιχειρηματικών ιδεών. Οι πολιτισμοί διακρίνονται μεταξύ τους από τις συγκεκριμένες θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις παραδόσεις, τη γλώσσα, τη φυλή, την εθνικότητα ή ακόμα και το φύλο τους.

Βασική επικοινωνία στο χώρο εργασίας


Η επικοινωνία είναι σημαντική σε κάθε πτυχή της ζωής. Ακόμη περισσότερο όταν μια επιχείρηση προσπαθεί να λειτουργεί αποτελεσματικά και να παρέχει άριστες υπηρεσίες σε πελάτες ή πελάτες.

Η διακοπή της επικοινωνίας μπορεί να προκαλέσει χάος σχεδόν αμέσως. Ευτυχώς, υπάρχει πληθώρα προϊόντων λογισμικού που διευκολύνουν τις βασικές επικοινωνίες, είτε πρόκειται για Ομάδες Microsoft για συσκέψεις, Outlook για email ή ακόμα και για κοινόχρηστο λογαριασμό Google.

Αν κάθε μέλος μιας ομάδας γνωρίζει ποιος είναι ο ρόλος του, τότε είναι πολύ πιο πιθανό κάθε μέρος της εργασίας να ολοκληρωθεί με ελάχιστη σύγχυση. Υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις συμβουλές που ισχύουν στον χώρο εργασίας, ακόμη και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διαπολιτισμική επικοινωνία:

  1. Δώστε το μήνυμά σας ξεκάθαρα
  2. Να είστε σαφείς σχετικά με τις προσδοκίες
  3. Ακούστε σωστά
  4. Κάντε ερωτήσεις
  5. Αποφύγετε τα κουτσομπολιά
  6. Προσφέρετε θετικά σχόλια

Διαπολιτισμική επικοινωνία


Οι διαφορετικοί πολιτισμοί έχουν συχνά ξεχωριστούς κοινωνικούς κανόνες και η πλοήγηση σε αυτές τις μοναδικές διαπροσωπικές ανταλλαγές μπορεί να είναι μια ευκαιρία για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη. Όταν συναντώνται διάφοροι πολιτισμοί, υπάρχουν αναπόφευκτα άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να εκθέσουν τις προκατειλημμένες απόψεις τους.

Αλλά οι δυνατότητες για βελτιωμένες πρακτικές επικοινωνίας είναι μεγάλες.

Η διαπολιτισμική επικοινωνία στην εργασία απαιτεί τις ίδιες βασικές τεχνικές επικοινωνίας που ισχύουν για όλες τις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις.

Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να επικοινωνήσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους και παραμένουν ανοιχτόμυαλοι στην πιθανότητα ότι θα μπορούσαν να τα καταφέρουν καλύτερα, η κοινότητα μπορεί μόνο να ωφεληθεί. Πώς όμως αυτό οδηγεί την επιτυχία στο χώρο εργασίας;

  1. Διαφορετικοί πολιτισμοί = διαφορετικές προοπτικές

    Ακόμη και άτομα που έχουν μεγαλώσει στην ίδια χώρα ή στην ίδια κουλτούρα μπορεί να έχουν πολύ διαφορετικές ιδέες και συμπεριφορές. Όταν συγκεντρώνονται άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι βέβαιο ότι θα υπάρχουν πολλές διαφορετικές οπτικές.

    Ως μπόνους, αυτές οι νέες προοπτικές θα μπορούσαν να προκαλέσουν όλα τα μέλη της ομάδας να βρουν λύσεις σε προκλήσεις που διαφορετικά δεν είχαν σκεφτεί.

  2. Βελτίωση της γενικής επικοινωνίας

    Όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν με άλλους διαφορετικού υπόβαθρου ωθούνται πέρα ​​από την επικοινωνιακή «ζώνη άνεσης», απαιτώντας να χρησιμοποιούν καλύτερες επικοινωνιακές δεξιότητες γενικά, όπως η σωστή ακρόαση και η μάθηση να κάνετε ερωτήσεις.

    Μερικές φορές αυτό μπορεί να ισχύει, ιδιαίτερα όταν τα μέλη της ομάδας έχουν διαφορετικές μητρικές γλώσσες. Εκτός από αυτό, άτομα από ορισμένες κουλτούρες μπορεί να έχουν ανατραφεί για να μιλούν πιο επίσημα από άλλους, γεγονός που μπορεί να τονίσει την ανάγκη για σαφή επικοινωνία στο χώρο εργασίας.

  3. Η διαφορετικότητα αυξάνει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία

    Ο καθένας έχει μια μοναδική άποψη για τον κόσμο, αλλά η διαφορετική πολιτισμική ανατροφή έχει ως αποτέλεσμα μια ευρύτερη ποικιλία προοπτικών. Κάθε πολιτισμός εκφράζει τη δημιουργικότητα με διαφορετικούς τρόπους, και αυτό τους οδηγεί στο να κάνουν ερωτήσεις που άλλοι μπορεί να μην θεωρούσαν σημαντικές.
  4. Διαφορετικοί πολιτισμοί φέρνουν διαφορετικές γνώσεις στο τραπέζι

    Αυτές τις μέρες πολλές επιχειρήσεις έχουν επιλέξει την εξ αποστάσεως εργασία, είτε εξ ολοκλήρου είτε ως προσθήκη στο φυσικό τους γραφείο. Μετακίνηση στο Διαδίκτυο σημαίνει άνοιγμα σε μια εντελώς νέα αγορά: στο διαδίκτυο είστε ορατοί σε οποιονδήποτε στη Γη με σύνδεση στο Διαδίκτυο.

    Εργαζόμενοι από διαφορετικές χώρες είναι σε θέση να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με το πώς μια επιχείρηση μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ξένων πολιτών (ή ντόπιων με αυτό το πολιτιστικό υπόβαθρο). Ο όρος «παγκοσμιοποίηση» αποτυπώνει αυτό καλά: οι εταιρείες προσαρμόζονται για να εξυπηρετούν τόσο τις τοπικές όσο και τις παγκόσμιες αγορές.

  5. Η πολιτισμική ευαισθησία βελτιώνει τις στρατηγικές διαφήμισης

    Όταν διαθέτετε την επιχείρησή σας στην αγορά, δεν σκοπεύετε να προσβάλετε ή να αποκλείσετε κάποια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων, αλλά αυτό είναι για να μην πω ότι δεν συμβαίνει. Όταν ένα εργατικό δυναμικό περιλαμβάνει πολλαπλούς πολιτισμούς, υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση του τι είναι αποδεκτό και τι όχι όταν πρόκειται για τη διαφήμιση και την προώθηση.

    Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, τα μέλη της ομάδας από διαφορετικούς πολιτισμούς μπορούν να προσφέρουν πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή του μάρκετινγκ σε συγκεκριμένες ομάδες, βελτιώνοντας τις στρατηγικές μάρκετινγκ και την αποτελεσματικότητα.

  6. Η αυτογνωσία οδηγεί στην ανάπτυξη

    Σε έναν ποικίλο εργασιακό χώρο, τα άτομα δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτογνωσία, να αναγνωρίσουν τις μεθόδους επικοινωνίας τους, τις προσδοκίες από τον εαυτό τους και τους άλλους και να αναγνωρίσουν τις προκαταλήψεις τους δεν ήξεραν ότι είχαν. Αυτό αναπόφευκτα οδηγεί σε μια πιο συνειδητή και αφοσιωμένη ομάδα, η οποία είναι πιο ευαίσθητη στις ανάγκες του άλλου και γνωρίζει τις διαφορετικές προτιμήσεις της αγοράς-στόχου σας.

  7. Η πολιτιστική ευφυΐα ενισχύει τις επιχειρήσεις

    Η πολιτιστική νοημοσύνη (αλλιώς γνωστή ως Cultural Quotient ή CQ) είναι η ικανότητα αποτελεσματικής συνεργασίας με μια πολιτισμικά διαφορετική ομάδα, καθώς και η επέκταση της ίδιας διορατικότητας και ευαισθησίας στις ανταλλαγές με πελάτες.

    Η εκμάθηση του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ πολιτισμών στο χώρο εργασίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του CQ–και το CQ είναι το θεμέλιο της επιχειρηματικής επιτυχίας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι η αυξημένη πολιτιστική νοημοσύνη έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη οικονομική επιτυχία, αφοσίωση πελατών και μειωμένη εναλλαγή εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν μειονεκτήματα στην πολιτιστική πολυμορφία


Με απλά λόγια, δεν υπάρχουν αρνητικά στο να έχετε ένα πολιτισμικά διαφορετικό εργατικό δυναμικό.

Η κατανόηση του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών είναι μια εξαιρετικά πολύτιμη δεξιότητα για τους επαγγελματίες. Ανεβάζει τις επιχειρήσεις στο επόμενο επίπεδο, επεκτείνει την εμβέλεια μιας εταιρείας πέρα ​​από μια στενή εστίαση και αυξάνει το ποσοστό επιτυχίας.

Οι διαφορετικοί πολιτισμοί που συναντώνται δεν χρειάζεται να σημαίνει σύγκρουση ή διχόνοια. Αντίθετα, μια τέτοια συνάντηση μυαλών μπορεί να φέρει σε μια επιχείρηση βαθύτερη κατανόηση των αναγκών των κοινοτήτων. Η αποτελεσματική διαπολιτισμική επικοινωνία φέρνει στην επιχείρηση μεγαλύτερη εικόνα για τον αντίκτυπό τους στον κόσμο και ανοίγει πολλές ευκαιρίες για προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη.