Microsoft Office Word Cheat Sheet

Αποκομίζετε τα μέγιστα από το Microsoft Word; Λοιπόν, μπορείτε να κυριαρχήσετε στο Ms word χρησιμοποιώντας τον εύχρηστο οδηγό του φύλλου εξαπάτησης του Microsoft Word.
Microsoft Office Word Cheat Sheet

Δεν έχει σημασία αν είστε μαθητής, δάσκαλος, επιχειρηματίας ή στέλεχος. Το Microsoft Word μπορεί να είναι μια από τις πιο χρήσιμες εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στον υπολογιστή σας. Ως μία από τις πιο δημοφιλείς, ευρέως αναγνωρισμένες εφαρμογές της σουίτας του Microsoft Office, έχει ωφελήσει εκατομμύρια ανθρώπους και συνεχίζει μόνο να αναπτύσσεται.

Το Microsoft Word είναι μια εφαρμογή που χρησιμοποιείται περισσότερο για τις δυνατότητες δημοσίευσης και επεξεργασίας περιεχομένου. Σας επιτρέπει να προσθέσετε ευελιξία στα έγγραφά σας για να τα κάνετε πιο επαγγελματικά, να ελαχιστοποιήσετε το περιθώριο λάθους και να βελτιώσετε την εργασία σας. Η φιλική προς το χρήστη διεπαφή το καθιστά μια εξαιρετική εμπειρία για αρχάριους, επαγγελματίες και οτιδήποτε ενδιάμεσα. Επομένως, η χρήση αυτού του  Φύλλου εξαπάτησης του Microsoft Word θα σας βοηθήσει να κατακτήσετε αυτήν την εφαρμογή.

Λόγω της μεγάλης βάσης χρηστών του, τα αρχεία Word χρησιμοποιούνται ευρέως ως μορφή κοινής χρήσης εγγράφων κειμένου. Τα αρχεία Word είναι προσβάσιμα. ακόμα κι αν ο παραλήπτης δεν κατέχει το Word, έχει πολλές επιλογές για να προβάλει το αρχείο σας χρησιμοποιώντας πρόγραμμα προβολής τρίτου μέρους, πρόγραμμα περιήγησης ιστού ή διαφορετικό επεξεργαστή κειμένου.

Περισσότερο από έναν τύπο αρχείου, το Word είναι το λογισμικό δημοσίευσης πολλών οργανισμών και οικιακών χρηστών εδώ και χρόνια. Το Word έχει εισαγάγει καινοτόμες λειτουργίες όπως η Αυτόματη Διόρθωση και το Πρόχειρο του Office, καθώς και την απλοϊκή διεπαφή Κορδέλας που συχνά μιμείται από τους ανταγωνιστές.

Είτε συντάσσετε ένα δοκίμιο, εκτυπώνετε ένα φυλλάδιο για μια πώληση σε γκαράζ ή γράφετε ένα τιμολόγιο για την επιχείρησή σας, το Microsoft Word το κάνει όσο το δυνατόν πιο εύκολο. Με τις εξαιρετικές δυνατότητες που έχετε στη διάθεσή σας, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε να πάρετε στα χέρια σας το προϊόν που εμπιστεύονται τόσοι πολλοί άνθρωποι. Δεν έχει σημασία αν είστε αρχάριος με τους υπολογιστές ή βετεράνος του Word, οι συμβουλές, τα κόλπα και το φύλλο εξαπάτησης θα σας βοηθήσουν όταν γράφετε.

Μετάβαση σε:

  1. Γνωρίστε τη διεπαφή Ribbon
  2. Πώς να αποκρύψετε την Κορδέλα
  3. Μενού Αρχείο, η περιοχή των παρασκηνίων
  4. Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία "Πες μου"
  5. Συνεργασία σε πραγματικό χρόνο
  6. Εργαστείτε με θέματα για αποτελεσματική μορφοποίηση
  7. Διαβάστε άνετα
  8. Χρήσιμες συντομεύσεις του Word που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

Γνωρίστε τη διεπαφή Ribbon

Η Κορδέλα αποτελεί σημαντικό μέρος των εφαρμογών του Office εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς εισήχθη ήδη στο Office 2007. Είχε σκοπό να επιτρέψει την ταχύτερη εργασία σε αντίθεση με την πλοήγηση σε παλιομοδίτικα μενού και πολλαπλές βαθμίδες υπομενού. Με το Ribbon, έχετε εύκολη πλοήγηση με σχεδόν 100% οπτική διεπαφή που σας βοηθά να φτάσετε στα εργαλεία που γνωρίζετε και αγαπάτε πιο γρήγορα. Είναι ο κύριος και μοναδικός τρόπος πλοήγησης στο Word, ανοίγοντας ευκαιρίες για μορφοποίηση κειμένου, εισαγωγή στοιχείων, τροποποιήσεις του εγγράφου σας και πρόσβαση σε λειτουργίες.

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκδόσεις του Word, η κορδέλα σε νέες εκδόσεις όπως το Word 2016 και το Word 2019 έχει πιο επίπεδη σχεδίαση για να επιτρέπει λιγότερη ακαταστασία στην οθόνη σας, αποσπώντας την προσοχή σας από την εργασία σας. Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός δίνει στο Word μια μοντέρνα και κομψή εμφάνιση που το ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές.

Είναι γνωστό ότι το χρώμα υπογραφής του Word είναι το μπλε, το οποίο δεν έχει αλλάξει ακόμη και στην τελευταία έκδοση. Ωστόσο, από το Word 2016, ορισμένες από τις καρτέλες τροποποιήθηκαν ελαφρώς. Για παράδειγμα, όλα τα ονόματα καρτελών είναι πλέον σε πεζά γράμματα σε αντίθεση με όλα τα κεφαλαία. Ορισμένα ονόματα καρτελών άλλαξαν επίσης, για παράδειγμα, μπορείτε να βρείτε τα περιεχόμενα της καρτέλας Διάταξη σελίδας κάτω από τη Διάταξη.

Microsoft word ribbon
Microsoft word ribbon settings

Κάθε εντολή θα πρέπει να βρίσκεται περίπου στο ίδιο σημείο που ήταν σε προηγούμενες εκδόσεις του Word. Αυτό επιτρέπει σε άτομα που είναι εξοικειωμένα με προηγούμενες εκδόσεις του Word να ξεκινήσουν γρήγορα και να λειτουργήσουν με το Word 2016 και το Word 2019. Δεν μπορείτε να βρείτε κάτι; Χρησιμοποιήστε τη δυνατότητα "Πες μου τι θέλετε να κάνετε" της Microsoft. Θα το αγγίξουμε περισσότερο αργότερα, αν δεν θέλετε να προχωρήσετε.

Πώς να αποκρύψετε την Κορδέλα

Όταν χρειάζεται, μπορείτε να αποκρύψετε την Κορδέλα ανά πάσα στιγμή πατώντας τα πλήκτρα Ctrl + F1 στο πληκτρολόγιό σας. Για να εμφανιστεί ξανά, πατήστε τα ίδια δύο πλήκτρα. Αυτή είναι μια καθολική συντόμευση μεταξύ των εφαρμογών του Office, επομένως σας συμβουλεύουμε να την απομνημονεύσετε εάν εργάζεστε και με εφαρμογές όπως το Excel και το PowerPoint.

Υπάρχουν πολλές ρυθμίσεις και τρόποι για να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται η Κορδέλα από προεπιλογή. Στην επάνω δεξιά γωνία της οθόνης σας, θα δείτε ένα εικονίδιο με τίτλο "Επιλογές εμφάνισης κορδέλας" το οποίο ανοίγει ένα αναπτυσσόμενο μενού με τρεις διαφορετικές επιλογές:

How to hide ribbon in word
  • Αυτόματη απόκρυψη Κορδέλας: Αυτή η επιλογή αποκρύπτει την ίδια την Κορδέλα, καθώς και τις καρτέλες και τις εντολές σε αυτήν από προεπιλογή. Όταν είναι επιλεγμένο, ο μόνος τρόπος για να εμφανιστεί η Κορδέλα και τα περιεχόμενά της είναι κάνοντας κλικ στο επάνω τμήμα της οθόνης του Word.
  • Εμφάνιση καρτελών: Αυτή η επιλογή διατηρεί τις καρτέλες της Κορδέλας αλλά κρύβει όλες τις εντολές από κάτω. Μπορείτε να εμφανίσετε εντολές είτε κάνοντας κλικ σε μία από τις καρτέλες, πατώντας τα πλήκτρα Ctrl + F1 στο πληκτρολόγιό σας ή επιλέγοντας την επιλογή "Εμφάνιση καρτελών και εντολών".
  • Εμφάνιση καρτελών και εντολών: Με αυτήν την επιλογή, μπορείτε να δείτε την πλήρη Κορδέλα με τις καρτέλες και τις εντολές της ορατές ανά πάσα στιγμή.

Μενού Αρχείο, η περιοχή των παρασκηνίων

Backstage in Microsoft Word

Όταν κάνετε κλικ στο μενού Αρχείο στο Word και σε άλλες εφαρμογές του Office, θα φτάσετε στην περιοχή που η Microsoft αποκαλεί "παρασκήνιο". Εδώ, αντί να βλέπετε μια καρτέλα με παρατεταγμένες εντολές, έχετε μια προβολή πλήρους σελίδας πληροφοριών και διαφορετικών βασικών λειτουργιών για το άνοιγμα και την αποθήκευση αρχείων, την εκτύπωση και άλλες επιλογές κοινής χρήσης.

Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το μενού Αρχείο για να δείτε πληροφορίες σχετικά με το τρέχον έγγραφό σας. Αυτό σημαίνει ότι βλέπετε την ώρα δημιουργίας, την τελευταία τροποποίηση, τον κάτοχο, καθώς και το μέγεθος του αρχείου και πολλά άλλα. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε για προβλήματα προσβασιμότητας, να προσθέσετε προστασία με κωδικό πρόσβασης ή ως κάτοχος ενός αρχείου, να αλλάξετε τα δικαιώματα των συν-συντακτών σας.

Χρησιμοποιήστε τη λειτουργία "Πες μου"

Tell me feature in Word

Αν και το Word επαινείται πάντα για το ότι είναι φιλικό προς τον χρήστη, υπάρχουν περιπτώσεις όπου μπορεί να έχετε ξεχάσει πώς να κάνετε κάτι ή απλά να μην μπορείτε να βρείτε την εντολή που χρειάζεστε. Η Microsoft πρόσθεσε τη γραμμή "Πείτε μου τι θέλετε να κάνετε" για να βοηθήσει τους χρήστες να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα.

Η λειτουργία Πες μου είναι ουσιαστικά μια γραμμή αναζήτησης που αναλύει το ερώτημα αναζήτησής σας και εμφανίζει πιθανές εντολές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ολοκληρώσετε κάτι. Για παράδειγμα, εάν πληκτρολογήσετε "format my document", η δυνατότητα θα επιστρέψει σχετικά εργαλεία όπως Θέματα και Στυλ. Ομοίως, μπορείτε να αναζητήσετε συγκεκριμένες εντολές. Εάν δεν ξέρετε πού να δημιουργήσετε φακέλους, απλώς πληκτρολογήστε "φάκελος" και η γραμμή Πείτε μου θα εμφανίσει το σωστό εργαλείο.

Αυτό είναι αναμφίβολα μια τεράστια βοήθεια για νέους χρήστες και εξοικονόμηση χρόνου για όσους έχουν ήδη εμπειρία με το Word. Σταματήστε να κάνετε περιήγηση στην Κορδέλα και αρχίστε να χρησιμοποιείτε τη βολική αναζήτηση Πες μου. Θυμάται ακόμη και τα προηγούμενα ερωτήματά σας, επιταχύνοντας περαιτέρω τη χρήση συχνών εντολών.

Συνεργασία σε πραγματικό χρόνο

Collaboration in word

Η συνεργασία σε πραγματικό χρόνο παρουσιάστηκε στο Word στην κυκλοφορία του 2016. Επιτρέπει στις ομάδες να συνεργάζονται στο ίδιο έγγραφο ταυτόχρονα. Οι αλλαγές εμφανίζονται σε όλους τους συν-συντάκτες όπως συμβαίνουν στην πραγματική ζωή, επιτρέποντάς σας να συνεργάζεστε με οργανωμένο τρόπο. Κάθε άτομο που επεξεργάζεται αυτήν τη στιγμή το έγγραφο έχει ένα μοναδικό χρώμα που έχει εκχωρηθεί στον δρομέα του, επιτρέποντας την εύκολη αναγνώριση.

Έχετε επίσης τη δυνατότητα να επικοινωνείτε με άτομα που επεξεργάζονται το έγγραφό σας. Μόλις κάνετε κλικ στο όνομα κάποιου που επεξεργάζεται, μπορείτε να ξεκινήσετε τη συνομιλία, να του στείλετε ένα email, να τον καλέσετε στο τηλέφωνο ή μέσω Skype. Αυτό επιτρέπει έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας και συνεργασίας.

  • Συμβουλή: Βεβαιωθείτε πάντα ότι έχετε ισχυρή σύνδεση στο διαδίκτυο όταν συνεργάζεστε σε ένα έγγραφο με άλλους. Εάν η σύνδεσή σας είναι αδύναμη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσετε αυτό που ονομάζεται καθυστέρηση. Δεν θα βλέπετε τις επεξεργασίες αμέσως σε πραγματικό χρόνο και οι δικές σας αλλαγές θα εμφανίζονται και σε άλλους πιο αργά.

Εργαστείτε με θέματα για αποτελεσματική μορφοποίηση

Microsoft Word themes

Έχετε βαρεθεί να μορφώνετε με μη αυτόματο τρόπο έγγραφα κάθε φορά που τα δημιουργείτε; Μπορείτε απλώς να χρησιμοποιήσετε τα Θέματα που περιλαμβάνονται στο Word για να μεταμορφώσετε γρήγορα ολόκληρα έγγραφα χωρίς να προκαλέσετε απώλεια επαγγελματισμού ή θυσία εμφάνισης. Ένα θέμα εγγράφου είναι ένα προκατασκευασμένο σύνολο επιλογών μορφοποίησης που περιλαμβάνει χρώματα, διαφορετικές γραμματοσειρές για κείμενο κεφαλίδας και σώματος, καθώς και εφέ θέματος για γραμμές και γεμίσματα.

Οι νέες εκδόσεις του Word συνοδεύονται από εγκατεστημένα πολλά θέματα, ωστόσο, μπορείτε πάντα να δημιουργήσετε τα δικά σας θέματα, να κάνετε λήψη νέων θεμάτων ή να τροποποιήσετε ένα ήδη υπάρχον θέμα και να το αποθηκεύσετε ως ξεχωριστό. Τα θέματα είναι προσβάσιμα από την καρτέλα Σχεδίαση.

Προσθήκη κειμένου κράτησης θέσης

Word place holders

Η χρήση του κειμένου κράτησης θέσης είναι απίστευτη όταν χρειάζεται να συμπληρώσετε γρήγορα ένα έγγραφο για να εμφανίσετε σύνθεση ή σχέδιο αντί για περιεχόμενο. Ενώ μπορείτε πάντα να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο και να προσπαθήσετε να βρείτε κείμενο κράτησης θέσης, μπορείτε απλώς να εισαγάγετε μια εντολή στο Word και να λάβετε αυτόματα μια προσαρμοσμένη ποσότητα κειμένου κράτησης θέσης.

Ακολουθούν οι τρεις πιθανές επιλογές για την προσθήκη κειμένου κράτησης θέσης στο Word:

  • Πληκτρολογήστε =rand(1,2) για κείμενο πληροφοριών βοήθειας. Αυτά είναι πραγματικά γραπτά περιεχόμενα από τα αρχεία βοήθειας του Word, που σας επιτρέπουν να εισαγάγετε κείμενο Αγγλικού σύμβολο κράτησης θέσης γρήγορα στο έγγραφό σας.
  • Πληκτρολογώντας =lorem(1,2) δημιουργείται μέρος του κλασικού κειμένου Lorem Ipsum στο έγγραφό σας. Αυτό είναι χρήσιμο εάν πραγματικά δεν θέλετε να εστιάσετε στο περιεχόμενο και θέλετε να δείτε μόνο τη μελλοντική σχεδίαση ή σύνθεση του αρχείου σας.
  • Όταν πληκτρολογείτε =rand.old(1,2), μπορείτε να λάβετε ένα επαναλαμβανόμενο κείμενο του διάσημου πανγκράμ της γρήγορης καφέ αλεπούς.

Μπορείτε να προσαρμόσετε την ποσότητα του κειμένου που εισάγεται στο έγγραφό σας επεξεργάζοντας τους αριθμούς στις παρενθέσεις. Ο πρώτος αριθμός αντιστοιχεί στον αριθμό των παραγράφων που θέλετε, ενώ ο δεύτερος αριθμός είναι ο αριθμός των προτάσεων που δημιουργούνται. Σκεφτείτε το λοιπόν ως εξής: =lorem(παράγραφος, πρόταση). Αν πληκτρολογήσετε =lorem(3,7) θα δημιουργήσετε 3 παραγράφους κειμένου Lorem Ipsum, που θα περιέχουν 7 προτάσεις η καθεμία.

Διαβάστε άνετα

Read mode in word

Όλοι έχουμε στιγμές που πρέπει να διαβάσουμε ένα μακροσκελές έγγραφο και γίνεται δύσκολο να το ανεχθούμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη νέα προβολή σαν βιβλίο για να δείτε μια διαφορετική προοπτική ενός αρχείου και να βελτιώσετε την εμπειρία ανάγνωσης. Ξεφυλλίστε τις σελίδες σε μια εικόνα σαν βιβλίο με το δάχτυλό σας σε μια συσκευή με δυνατότητα αφής ή τον δείκτη του ποντικιού και τη γραμμή κύλισης.

Η Microsoft εξάλειψε επίσης τους περισπασμούς και καθάρισε τη λειτουργία ανάγνωσης από την περιττή ακαταστασία στην οθόνη σας. Η προβολή δίπλα-δίπλα διευκολύνει τη σάρωση και την ανάγνωση των εγγράφων σας, ενώ η γραμμή εργαλείων εξαφανίζεται για μια πιο απλή αίσθηση σαν βιβλίο μέχρι να χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσετε ξανά.

Χρήσιμες συντομεύσεις του Word που πρέπει να γνωρίζουν όλοι

Για να τερματίσουμε αυτό το φύλλο εξαπάτησης, αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε μερικές από τις πιο χρήσιμες συντομεύσεις πληκτρολογίου του Word που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιταχύνετε την εργασία σας:

                Εντολή                                   Ενέργεια
Ctrl + Enter Εισαγωγή αλλαγής σελίδας.
Ctrl + L Ευθυγραμμίστε το κείμενό σας προς τα αριστερά
Ctrl + R Ευθυγραμμίστε το κείμενό σας προς τα δεξιά
Ctrl + J Αιτιολογήστε το κείμενό σας
Ctrl + B Κάντε το κείμενο με έντονη γραφή.
Ctrl + I Κάντε το κείμενο πλάγιο.
Alt + F Μεταβείτε στην καρτέλα Αρχείο.
Ctrl + U Υπογραμμίστε το κείμενο
Alt + H Μεταβείτε στην καρτέλα Αρχική σελίδα
Ctrl + E Ευθυγραμμίστε το κείμενό σας στο κέντρο
Alt + N Μεταβείτε στην καρτέλα Εισαγωγή
Alt + G Μεταβείτε στην καρτέλα Σχεδίαση
Ctrl + N Δημιουργήστε ένα νέο έγγραφο
Ctrl + O Ανοίξτε ένα έγγραφο
Ctrl + S Αποθήκευση εγγράφου
Ctrl + Shift + D Κείμενο διπλής υπογράμμισης

Συχνές ερωτήσεις

Μπορείτε να υπογραμμίσετε δύο φορές στο Word;

Ναι. Επισημάνετε το κείμενο για διπλή υπογράμμιση και πατήστε Ctrl + Shift + D.Για να αναιρέσετε την ενέργεια, χρησιμοποιήστε ξανά τη συντόμευση. Εύκολο!

Πώς υπογραμμίζετε στο Word χωρίς κείμενο;

Τοποθετήστε τον κέρσορα στο σημείο που θέλετε να υπογραμμίσετε. Στη συνέχεια, πατήστε Ctrl + Shift + Spacebar. Μπορείτε να επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία για κάθε κενό χώρο που θέλετε να εισαγάγετε στο έγγραφό σας.

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τη διπλή υπογράμμιση στο Word;

Πατήστε Ctrl + Shift + D για να απαλλαγείτε από τη διπλή υπογράμμιση στο word. 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει:

Πώς να δημιουργήσετε στήλες στο Microsoft Word

Πώς να ξεπαγώσετε το Word σε Mac χωρίς απώλεια εργασίας

> Πώς να δημιουργήσετε μια κρεμαστή εσοχή στο Microsoft Word